04.05.2017

У деклараціях для єдинників виправили ставки податку

Мінфін наказом від 17.03.2017 р. № 369 вніс зміни до форм податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи), податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, затверджених наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578.

Головна мета змін: привести розміри ставок єдиного податку (ЄП) для платників 3-ї та 4-ї груп ЄП у відповідність до чинного законодавства. Так, у декларації ФОП-єдинника у розділі IV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи» у назвах 5 та 6 рядків виправлено ставку єдиного податку з 2 % та 4 % на 3 % та 5 % відповідно. Рядки 10 та 11 розділу V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку» також виправлено.

У декларації юросіб на групі 3 відповідні зміни внесено в розділи ІІ та ІІІ.

Також у декларації платників ЄП на групі 4 передбачено зміну до виноски 8, а саме: рядки 1.1 — 2 заповнюватимуться одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. За потреби (у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною нормативною грошовою оцінкою) кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 може бути збільшено.

Наказ № 369 набере чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки номера зазначений документ офіційно не опублікований. Формально нову форму звітності треба подавати за період, що настає за періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Але яким буде рішення податківців — поки що невідомо.