15.05.2017

Необ’єкт-операції без ПН і реєстрації

Чи потрібно складати податкову накладну (ПН) і реєструвати її в ЄРПН, якщо здійснювана нами операція не є об’єктом оподаткування ПДВ? Чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН на необ’єкт-операцію?

Ні, складати ПН на необ’єктну операцію та реєструвати її в ЄРПН непотрібно. Пояснимо.

У п. 201.1 ПКУ чітко зазначено, що складають ПН і реєструють їх в ЄРПН на дату виникнення податкових зобов’язань.

Така загальна фраза не дає прямої відповіді на запитання — чи потрібно складати ПН на необ’єктні операції? Жодних додаткових пояснень про особливості складання ПН на необ’єктні операції немає і в Порядку № 1307 (ср. ). Проте якщо керуватися логікою, то податкові зобов’язання, як правило, виникають за операціями, що підлягають оподаткуванню ПДВ, тобто за об’єктними операціями.

Причому об’єктними є й ті операції, що звільнені від ПДВ нормами ПКУ або міжнародними угодами (пільгові операції).

Як правило, за об’єктними операціями, але (!) звільненими від ПДВ, на час пільги податкові зобов’язання не нараховуються, а після закінчення строку дії пільги — підлягають нарахуванню в загальному порядку.

Так-от, складати ПН на оподатковувані постачання і реєструвати їх в ЄРПН обов’язково. Єдине уточнення:

— для оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі ПН (п. 201.5 ПКУ, п. 16 Порядку № 1307);

— у разі звільнення від оподаткування в заголовній частині ПН робиться позначка «Без ПДВ», у графі 9 табл. Б ставиться код пільги, а якщо його немає в Довідниках пільг*умовний код «99999999» і внизу під таблицею зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи цього Кодексу та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування (п. 201.3 ПКУ, п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307).

* Довідники пільг № 82/1 і 82/2 доведено листом ДФСУ від 03.04.2017 р.

Інша справа необ’єктні операції, тобто ті, що не підлягають обкладенню ПДВ. Нагадаємо, під необ’єктні операції потрапляють:

— операції, що не є «постачанням товарів/послуг»;

— операції, перелічені у ст. 196 ПКУ;

— послуги з місцем постачання за межами митної території України.

У будь-якого платника ПДВ необ’єктні операції без ПДВ будуть завжди. А оскільки немає податкових зобов’язань, то немає і приводу для складання ПН і тим більше реєстрації її в ЄРПН.

До того ж сама форма ПН передбачена виключно для операцій, оподатковуваних ПДВ (у тому числі й тих, що тимчасово звільнені від ПДВ). Коректно скласти ПН на необ’єктну операцію навряд чи вийде: не передбачено ні коду ставки для необ’єктних операцій, який слід зазначити у гр. 8; ні жодних додаткових відміток і пояснень для ідентифікації ПН на неоподатковувану операцію.

Та й самі податківці говорять про непотрібність складання таких ПН. На їх думку, на операції постачання товарів/послуг, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, а також постачання яких визначене за межами митної території України, ПН не складають і не реєструють в ЄРПН (див. БЗ 101.17).

До того ж покарати за несвоєчасну реєстрацію «необ’єктної» ПН не вийде — адже сума штрафу залежить не тільки від днів прострочення, а й від сум ПДВ у простроченій ПН. А необ’єктні операції суми ПДВ не мають.

Єдине — не забувайте: якщо ваша необ’єктна операція із ст. 196 ПКУ потрапляє під визначення «постачання», її обсяги ви повинні обов’язково врахувати в ряд. 5 декларації з ПДВ і одночасно розшифровувати в табл. 1 додатка Д6.