18.05.2017

Щодо медичних оглядів працівників

Лист Державної служби України з питань праці від 26.05.2016 р. № 58/03/2/4.5-ДП-15 (витяг)

<…>

Серед основних із покладених на Держпраці функцій є реалізація державної політики у сфері гігієни праці. Основними завданнями гігієни праці є профілактика професійних захворювань, вивчення стану здоров’я працівників в умовах дії факторів виробничого середовища, моніторинг стану здоров’я працівників тощо.

Відповідно до підпункту 15 пункту 4 Положення* Держпраці відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) у сфері гігієни праці, у тому числі нагляд (контроль) за виконанням заходів щодо запобігання виникненню професійних захворювань, своєчасним здійсненням профілактичних заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, збереження здоров’я працівників, наявністю обов’язкових медичних оглядів працівників.

* Положення про Державну службу України з питань праці, затверджене постановою КМУ від 11.02.2015 р. № 96.

Так, відповідно до підпункту 27 пункту 4 Положення Держпраці проводить моніторинг стану умов праці та здоров’я працівників, що є складовою державного соціально-гігієнічного моніторингу (далі — моніторинг).

<…>

З метою виконання вищезазначених функцій на сьогодні використовується наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 р. за № 846/14113 (далі — Порядок).

Так, листом від 15.03.2016 р. № 3732/0/14-16/13 Мінсоцполітики роз’яснило, що до приведення нормативно-правових актів з гігієни праці у відповідність до чинного законодавства посадові особи Держпраці при здійсненні державного нагляду (контролю) у цій сфері мають керуватись у межах компетенції чинними законами України та нормативно-правовими актами з гігієни праці.

Відповідно до пункту 7 Положення Держпраці здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

У зв’язку з вищевказаним, територіальні органи Держпраці до приведення у відповідність чинного законодавства можуть керуватись зазначеним Порядком, зокрема: за заявою роботодавця визначати категорії працівників, які підлягають медичним оглядам, узгоджувати списки працівників, які підлягають медичним оглядам, брати участь у складанні Заключного акта та розробці санітарно-протиепідемічних заходів; узагальнювати та аналізувати оперативну інформацію за результатами проведення попереднього (періодичних) медичних оглядів працівників.

Перший заступник Голови М. Бардонов