22.05.2017

Серйозна поломка РРО: ні копійки виторгу мимо Z-звіту

За матеріалами категорії 109.06 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Після заміни фіскального блока РРО потрібно провести через нього суми розрахунків за весь період їх здійснення після останнього перед поломкою Z-звіту і виконати Z-звіт

Очевидно, що ця консультація зліплена зі старої схожої (109.11 БЗ) і п. 10 розд. III Порядку реєстрації та застосування РРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547. У ній ще б переказати листи Міндоходів від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15 і від 27.01.2014 р. № 1502/6/99-99-22-01-03-15/79 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 9)...

Оскільки РРО «зливає» через Інтернет інформацію з кожного вашого Z-звіту після його виконання (а частіше за все ще й з кожного чека), то якщо він «помирає», дивіться, що у вас є на руках.

До поломки — останній «нормальний» Z-звіт сформований, роздрукований і підклеєний у КОРО на цей РРО. Це міг бути Z-звіт або за минулий робочий день, або за цей, якщо ви вже робили Z-звіт упродовж нещасливого дня (або навіть декілька — адже це дозволено в 109.09 БЗ без обмежень на їх денну кількість).

Також РРО відправив податківцям звітну інформацію з останнього Z-звіту (але навіть якщо вона «застрягла» в модемі, то буде відправлена при включенні). А ще у вас є дані про розрахункові операції на контрольній стрічці РРО і, зокрема — з моменту останнього Z-звіту і до моменту поломки РРО (скорочено — «виторг»), сума готівки, що відповідає цим даним, в ящику РРО плюс там же — сума готівки, що зайшла туди через «службове внесення», мінус та, що пішла звідти через «службову видачу» (скорочено — «здача»).

Після поломки у вас є всі корінці РК із записами в розд. 3 і щоденні записи в розд. 2 КОРО. Зверніть увагу, що за один робочий день (тобто за відповідну дату) в розд. 2 КОРО робиться один (підсумковий) запис, зокрема загальної суми виторгу («Сума розрахунків»), що відповідає сумарному показнику всіх корінців РК за таку дату, окремо — суми ПДВ у ній (за ставками) і акцизного податку («роздрібного»), а також суми здачі («Сума готівки»). Головне, щоб дотримувалася рівність: виторг + здача = готівка у ящику РРО. Важливо: у такий запис розд. 2 КОРО за перший день (дату поломки) включаються всі суми виторгу, у тому числі і за шматочок дня від останнього нормального Z-звіту і до моменту поломки РРО (згідно з контрольною стрічкою). Цього вимагає п. 10 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

При установці реанімованого РРО на місці розрахунків — на відміну від звичайного ранкового його ввімкнення — для поповнення фіскальної звітної інформації, яку під час ремонту РРО, зрозуміло, нікуди не передавав, — вам спершу доведеться провести загальну суму виторгу з розд. 2 КОРО (і загальну суму ПДВ за ставками, якщо їх у вас декілька, а також «роздрібного» акцизного податку) за всі дні роботи за варіантом РК + КОРО (їх може бути не більше семи!). Як зазначено вище, туди потрапить і сума виторгу за шматочок дня поломки РРО від моменту останнього нормального Z-звіту до моменту поломки. Після чого слід виконати Z-звіт і записати його дані в розд. 2 КОРО. При цьому обов’язково вкажіть, які саме дати роботи без РРО тут підсумовані.

Цю фіскальну звітну інформацію РРО, що «ожив», «зіллє» податківцям загальною сумою. Важливо: якщо навіть через 72 години після отримання інформації з останнього нормального Z-звіту модем буде заблокований податківцями, то в згаданому листі від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15 вони обіцяють його автоматичне розблокування і прийняття звіту. Що стосується стартового внесення здачі в ящик РРО, тут усе як завжди. І ще: те, що через поломку РРО «службову видачу» здачі з його ящика в той день (дні) ви не робили, — не карається (див. 109.09 БЗ).