02.11.2017

Перший рівень блокування ПН, або «Блокувальний» імунітет

У цій статті розглянемо ситуації, коли «блокувальні» труднощі обійдуть платника стороною (тобто відповідність яким критеріям дозволяє ПН/РК отримати «блокувальний» імунітет)?

У принципі, весь процес блокування ПН/РК можна розбити на два рівні.

Перший рівень. Це проходження ПН/РК перевірки на наявність «блокувального» імунітету.

Іншими словами, якщо податковий документ відповідає хоча б одній з ознак, перелічених у п. 5 Критеріїв № 567, то такий документ автоматизованому моніторингу не підлягає, тобто блокування йому не загрожує. Причому про це прямо йдеться в п. 5 Критеріїв № 567, і податківці із цим повністю згодні (див. 101.17 БЗ).

Проте на практиці платники все ж стикалися з блокуванням таких ПН/РК. Контролери про цю проблему знають і працюють над удосконаленням системи, а поки що усно рекомендують у такій ситуації подавати «розблокувальні» документи. Ясна річ, що такі дії фіскалів незаконні, проте маємо, що маємо...

Другий рівень. На цей рівень потрапляють виключно ПН/РК, які ні в одну з ознак, що надають «блокувальний» імунітет, не вписалися, тобто опинилися в зоні ризику. Такі податкові документи підлягають автоматизованому моніторингу на предмет їх відповідності критеріям 2-го рівня блокування (п. 6 Критеріїв № 567). Про ці критерії йтиметься в наступній статті (див. с. 12).

А спершу окреслимо коло ПН/РК, стосовно яких платники податків можуть не замислюватися про блокування. Тобто приділимо увагу критеріям 1-го рівня, які надають право на «блокувальний» імунітет.

Нагадаємо: їх усього чотири, і перелічені вони в п. 5 Критеріїв № 567. Розглянемо кожен з них.

Умови, при виконанні яких ПН/РК не підлягають моніторингу і блокуванню (п. 5 Критеріїв № 567)

№ з/п

Ознаки наявності «блокувального» імунітету

Пояснення

1

Податкова накладна не підлягає наданню одержувачеві (покупцеві) та/або складена за операцією, звільненою від оподаткування

Виключення таких ПН з процедури автоматизованого моніторингу очевидне. Адже ПН, складені на неплатника ПДВ, як і ПН на неоподатковувані постачання, права на податковий кредит нікому не надають. До речі, згадується тут тільки про ПН, а про РК, складені до таких ПН, немає ні слова. Вважаємо, що РК також не повинні брати участі в моніторингу, адже вони теж не впливають на ПК контрагента.

Як ми вже сказали вище, на практиці трапляється блокування і таких ПН.

І ще один момент стосовно підсумкової ПН у роздробі (з типом причини — «11»). Загалом, не принципово, як її заповнювати: розписувати номенклатуру товарів/послуг з груп, як того вимагають фіскали (див. 101.16 БЗ), або максимально спростити її складання. Важливо вказати тільки правильну дату ПЗ і суму податку. Адже, за великим рахунком, продавцеві за спрощене заповнення ПН нічого не загрожує, а підсумкова ПН не потрапляє під блокування. Але проблема в іншому. Таке спрощення може призвести до викривлення інформації за іншими операціями і позначитися на критеріях «ризиковості», перелічених у п. 6 Критеріїв № 567 (див. статтю на с. 31)

2

Обсяг постачань, указаний платником у ПН/РК, зареєстрованих у поточному місяці, з урахуванням представленої(ого) на реєстрацію ПН/РК, складає менше 500 тис. грн., і керівник — посадова особа такого платника, є особою, що обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох діючих платників

Ця ознака об’єднує в собі одночасне виконання двох умов: правило «не більше трьох крісел» і максимальний місячний обсяг постачань.

1. Керівник платника керує не більше ніж трьома діючими платниками. Причому під «діючими» мається на увазі будь-яка «незакрита» юридична особа незалежно від того, звітує вона в контролюючі органи (здає звіти з діяльністю або «нульові») чи взагалі жодної звітності не подає.

2. Якщо місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн. Майте на увазі: при визначенні обсягу постачання не враховується сума ПДВ, а за поточний період береться звітний період, у якому складено зареєстровану ПН/РК (лист ДФСУ від 06.09.2017 р. № 2723/99-99-07-05-01-18). Причому в цей обсяг включаються операції постачання, як оподатковувані за ставками 0 %, 7 % і 20 %, так і не оподатковувані (пільгові). А ось необ’єктні операції обліковуватися не будуть, адже і ПН на них не складаються (див. 101.16 БЗ).

Отже, при реєстрації конкретних ПН/РК для розрахунку наростаючого обсягу і порівняння його з порогом у 500 тис. грн. за «поточний» (розрахунковий) період береться той місяць, у якому були складені ПН/РК, а не місяць, у якому ПН/РК були направлені для реєстрації в ЄРПН.

Припустимо: складено двадцять ПН, датованих вереснем, на загальну суму постачань (відвантаження або оплати) 490 тис. грн. (без ПДВ). Якщо при цьому виконується правило «трьох крісел», то система легко пропускає такі ПН. А ось 21-ша ПН на суму 11 тис. грн. (без ПДВ), складена цим же місяцем (вереснем), втрачає «блокувальний» імунітет, і система її розглядає вже через призму «блокувальних» критеріїв другого рівня. Це говорить про те, що передусім слід реєструвати сумнівні ПН, а ті, в яких ви впевнені або які складені на пільгові постачання чи оподатковувані за ставкою 0 %, — в останню чергу

3

Загальна сума сплачених у 2016 році сум ЄСВ і податків та зборів (окрім суми ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів на митну територію України) платником податків і його відокремленими підрозділами, якими подані ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, складає більше 5 млн грн. (ознака використовується з 1 квітня 2017 року до 1 січня 2018 року)

Врахуйте: тут беруться до уваги платежі, які сплачені у 2016 році, а не задекларовані чи нараховані за звітні періоди 2016 року. Тобто підсумовувати будуть ті платежі, які «зайшли» на відповідні рахунки протягом 2016 року. Отже, в загальну суму сплачених податків, зборів потраплять усі платежі: у тому числі перераховані надмірно (понад задекларовані зобов’язання). Причому в розрахунку беруть участь суми, сплачені підприємством у цілому, тобто з урахуванням сплати податків його відокремлених підрозділів.

ПН і РК таких платників не підлягають моніторингу. Проте ознака ця тимчасова і застосовуватися буде тільки до кінця 2017 року

4

Одночасно значення показників D і P, розрахованих у наведеному в п.п. 4 п. 5 Критеріїв № 567 порядку, мають такі розміри: D > 0,05 і P < Pм х 1,3

У цьому випадку потраплять у зону ризику ПН/РК, якщо платник не впишеться в значення одночасно двох формул (за умови, що не потрапить у будь-яку іншу з чотирьох ознак). Тобто з автоматизованого моніторингу випадає платник, який (1) витримує 5-відсоткове податкове навантаження і (2) при цьому ПДВ в аналізованій операції не перевищує 30 % від найбільшого розміру ПДВ, зазначеного в ПН/РК за попередні 12 місяців. Мовою формул це виглядає таким чином:

(1) Формула 1: D > 0,05,

де D — розрахункова величина, що дорівнює S : T;

S — загальна сума сплачених за останні 12 місяців сум ЄСВ, податків і зборів (окрім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України) платником податків і його відокремленими підрозділами;

T — загальна сума постачань товарів/послуг на митній території України, оподатковуваних за ставками 20 % і 7 %, за останні 12 місяців, указана платником податків у ПН/РК, зареєстрованих у Реєстрі.

Як бачимо, показник D говорить про мінімальне значення податкового навантаження. Тобто загальна сума податків/зборів/ЄСВ за останні 12 місяців має бути не менше 5 % від оподатковуваного ПДВ (за ставками 20% і 7 %) обороту за той же 12-місячний період, згідно з ПН/РК, зареєстрованими у ЄРПН;

(2) Формула 2: P < Pм х 1,3,

де P — сума ПДВ, указана платником податку в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН у звітному (податковому) періоді, з урахуванням поданих на реєстрацію в Реєстрі ПН/РК;

Pм — найбільша місячна сума ПДВ, указана в ПН/РК, зареєстрованих платником податку в ЄРПН за останні 12 місяців.

Тобто показник P відповідає максимальній величині ПДВ, указаній у ПН/РК, реєстрованих у поточному звітному періоді. Для її розрахунку беремо ПН з найбільшим ПДВ за один з 12 попередніх місяців і множимо на коефіцієнт 1,3. Тобто коли найбільша сума ПЗ («зареєстрованих» у ЄРПН) одного з попередніх 12 місяців буде перевищена на 30 %, платник ризикує потрапити під «ПН-блокувальні» заходи (якщо не «врятує» якась інша з трьох ознак).

Підкреслимо (!): для відповідності цій ознаці платник повинен вписатися одночасно в обидві формули.

Таким чином, згідно з цим критерієм ваші ПН/РК перебуватимуть у безпеці (тобто не блокуватимуться), якщо ваше податкове навантаження більше 5 % і ви у звітному періоді не перевищили найбільше своє постачання більш ніж на 30 %. При цьому жодного значення не мають обсяги ваших продажів у поточному звітному періоді (хоч мільйон)

Ось, загалом, і все, що стосується умов, які надають ПН/РК «блокувальний» імунітет. Як ми вже зазначили, відповідність платника хоча б одній з чотирьох ознак, наведених у п. 5 Критеріїв № 567, виключає моніторинг і зупинку реєстрації його документів у ЄРПН. Тільки в тому випадку, якщо податковий документ не вписався ні в одну з перелічених ознак, переходимо до другого рівня блокування — проведення моніторингу на предмет відповідності «ризиковим» операціям (п. 6 Критеріїв № 567).