13.11.2017

Як захиститися від психопата

Люди бувають різними, дуже і дуже різними. З одними неймовірно легко — доброзичливі, розуміючі. З іншими складніше — усе контролюють, образливі, мовчуни. Є й такі, з якими зв’язуватися взагалі не варто, їх основна мета — використати вас, не дивлячись на ваші почуття, так вони влаштовані від самого початку — психопати. І найцікавіше, що вони можуть зустрітися і серед ваших керівників, колег, знайомих. Як виявити психопата і що робити, щоб себе захистити?

Розглянемо основні ознаки психопатів, виокремлені Р. Хауером…

Балакучість і поверхневість. Психопати вміють дуже красиво говорити, обіцяти золоті гори. Насторожити повинна зайва краса мови, максимально продумана стикованість фактів змісту. Звичайно, історії психопатів про самих себе нещирі і неправдиві.

Егоцентричність і претензійність. На світі є лише одна річ, яка щиро турбує психопатів, — це їх власне «Я». При цьому вони завищують свої здібності. Психопат може повідомити, що після виходу з в’язниці стане президентом.

Відсутність відчуття провини і жалю. Кому б і який біль не завдали, вони вважають це цілком нормальним, допустимим і природним. Коли одного психопата запитали, чому він убив тримісячну дитину своєї співмешканки, він відповів: «А що я повинен був зробити? Адже вона мені заважала».

Відсутність емпатії. Психопат не здатен співчувати, співпереживати. Зрозуміти іншого, що, мабуть, є основою етики соціальних відносин, — цієї загальнолюдської здатності психопат позбавлений.

Підступність, маніпулювання оточенням. Краще за все психопатам вдається брехати і будувати підступні плани. Якщо ви спіймаєте психопата на протиріччях у фактах, він і оком не змигне, просто змінить тему або понавигадує чогось ще менш вірогідного.

Поверхневість емоцій. Вони не здатні до глибоких і тривалих почуттів, при цьому їх емоційний спектр, у принципі, вкрай мізерний, тобто не лише якість, але і кількість їх переживань дуже обмежена.

Імпульсивність. Психопат рідко обмірковує, що і як він робитиме. Він просто чинить так, як йому забажається.

Слабкий поведінковий контроль. Будь-яка звичайна людина вміє стримувати власне роздратування. Психопатові це невідомо. На будь-яке незначне зауваження або критику він реагує гнівним спалахом.

Потреба у психічному збудженні. Психопатам подобається ризикувати, пробувати щось нове і небезпечне. У гонитві за інтенсивними відчуттями вони можуть порушувати закон, зловживати алкоголем або вживати наркотики. Більш-менш соціально адаптовані психопати саме у стані алкогольного сп’яніння б’ють, ображають або ґвалтують жінок.

Безвідповідальність. Почуття обов’язку психопатові невідомо. Їх безвідповідальність проявляється й у професійній поведінці — вони завжди спізнюються, прогулюють, зловживають фінансами організації, в якій працюють. Якщо психопат комусь щось повинен, то ця людина ніколи не отримає того, що йому заборгували.

Проблемна поведінка в дитинстві. Враховуючи генетичну заданість психопатії, вона проявляється ще в дитинстві. Вони крадуть, обманюють, шахраюють, підпалюють школи або будинки сусідів, здійснюють акти вандалізму, прогулюють уроки, грубіянять вчителям або витончено з них знущаються («одна дівчинка плюнула вчительці в сумку»), вживають наркотики і алкоголь, залякують і б’ють інших дітей, убивають тварин, рано починають статеве життя.

Антисоціальна поведінка в дорослому житті. Антисоціальність, що рано почалася, у дорослому віці, звісно, не припиняється. Психопати здатні на будь-які злочини, у тому числі вбивства, але частіше обмежуються фінансовими махінаціями або ще чимось таким. Підозрілі професійні починання, розтрати, зради, жорстоке поводження з дітьми або чоловіком/дружиною легше приховувати, ніж убивство або інший серйозний злочин, і проте вони стають важливими частинами в синдромі психопатії.

Як же захиститися від психопата? Якщо людина має більшість з ознак психопата, то найкраще, що ви можете зробити, — триматися від неї якнайдалі. Просто намагайтеся не спілкуватися з нею! Радикальна порада водночас часто буває складно здійснимою на практиці.

Якщо людина занадто дивовижна, хороша, чарівлива, будьте напоготові. Не забувайте ставити собі запитання: «Навіщо вона так поводиться? Чому так добре ставиться до мене»?. Якщо ви помічаєте, що у спілкуванні з кимось забуваєте про сенс розмови, але при цьому ця людина вам уже дуже подобається, то це може бути як ознакою вашої закоханості, так і того, що ви заворожені прийомами і «сценкою» психопата.

Узагалі, зав’язуючи знайомство з новою людиною, намагайтеся відразу помічати не лише її достоїнства, а й недоліки. Відсутність надмірної зачарованості не лише вбереже вас від можливого розчарування, але і захистить від психопата.

Ще одна ознака, про яку повідомляли багато жертв психопатів, — гіпнотизуючий, проникливий, але порожній погляд. Багато людей схильні дивитися в очі іншим — це ознака їх зацікавленості і відкритості. Тільки психопати дивляться занадто пильно, демонструючи свою силу, ті, хто стикався з таким поглядом, описують його як «хижацький».

Тож будьте уважні до невербальних проявів інших людей — занадто розмашисті рухи руками, яскраве вбрання, той же «хижацький» погляд цілком можуть видати психопата.

Будьте пильні в тих місцях, де опиняєтеся самі і водночас на очах в усіх — громадські заходи, бари, потяги тощо. Тут психопат може цілком стихійно розгледіти у вас свою жертву.

Крім того, дуже важливо знати свої слабкі місця. Чи відразу ви здаєтеся, коли вас хвалять, чи боїтеся критики до тремтіння в колінах, чи йдете за занадто впевненими від своєї власної невпевненості, вас усе дістало і ви хочете нових вражень, незадоволені своїм життям? Психопат відразу ж з’ясує всі ваші больові точки і давитиме саме на них.

Отже, що маємо в сухому залишку? Усім, кому доводиться спілкуватися і працювати з іншими людьми, слід знати ознаки психопатів. Запідозривши таку людину, краще припинити спілкування з нею. Повірте, навіть якщо вам здається, що через це ви втратили гроші, ви збережете найголовніше — психологічне і фізичне здоров’я.

Нехай вас оточують тільки чутливі, етичні і розуміючі люди. І жодних «соціальних хижаків»! Ось таке вам побажання — утопічне, як і всі побажання…