20.11.2017

Програма «Доступні ліки»

За допомогою програми «Доступні ліки» Мінохоронздоров’я вирішило допомогти тяжкохворим громадянам. Йдеться про хворих на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму. Про загальні правила роботи цієї програми і про те, як аптеці стати її учасником, розповімо в цій статті.

У чому ідея?

Програма «Доступні ліки» (далі — Програма) стартувала в Україні з 1 квітня 2017 року завдяки постанові № 863*. Ідея Програми полягає

* Постанова КМУ від 09.11.2016 р. № 863.

у наданні можливості фізичній особі на підставі правильно оформленого рецепта від лікаря придбати безкоштовно або з незначною доплатою деякі медичні препарати

Перелік таких препаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 26.07.2017 р., затверджений наказом Мінохоронздоров’я від 26.07.2017 р. № 856 (далі — Реєстрі № 856).

Зробити це можна не в усіх аптеках, а тільки в тих, які виявили бажання стати учасником Програми. Для своєї ідентифікації вони розміщують на видному місці спеціально розроблену наклейку.

Відшкодування аптекам вартості лікарських засобів здійснюється за рахунок коштів цільової субвенції з бюджету. Порядок повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів затверджено постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152 (далі — постанова № 152).

Щоб приєднатися до Програми, необхідно звернутися до місцевого органу влади (до розпорядника бюджетних коштів) із заявою про укладення договору про відшкодування вартості лікарських засобів (далі — Договір № 326**). У свою чергу, на підставі укладених договорів розпорядник бюджетних коштів формує перелік суб’єктів господарювання, що здійснюють відпуск лікарських засобів.

** Його форма затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 25.03.2017 р. № 326.

«Доступні» ліки

Програма поширюється на готові лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, діабету II типу і бронхіальної астми. Список «доступних» ліків міститься в переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, указаних в додатку до постанови № 863 і внесених до Реєстру № 856 (ср. ). Такі ліки мають бути (п. 2 постанови № 863):

— зареєстровані в Україні;

— включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2009 р. № 333.

До того ж, пам’ятайте: ціни на такі лікарські засоби підлягають державному регулюванню (див. постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 і від 09.11.2016 р. № 862).

Уся інформація про розмір відшкодування вартості «доступних» ліків міститься в Реєстрі № 856

Роздрібна ціна на них формується таким чином.

Спочатку до оптово-відпускної ціни (див. гр. 11 Реєстру № 856) з урахуванням податків (тобто з урахуванням 7 % ПДВ) додають граничну постачальницько-збутову надбавку в розмірі 10 %. У свою чергу, аптека, отримавши ліки від оптовика, до закупівельної ціни з урахуванням податків додає граничну торговельну (роздрібну) надбавку в розмірі 15 % (п.п. 3 п. 1 постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955). Потім визначають максимально допустиму роздрібну ціну за упаковку з урахуванням ПДВ, розмір відшкодування з бюджету і суму доплати за упаковку (ці показники розраховані і вказані, відповідно, у гр. 12, 15 і 16 Реєстру № 856).

Аптека — учасник Програми

Надалі на аптеку — учасника Програми покладаються наступні обов’язки:

1) строго дотримуватися запропонованої Мінохоронздоров’я цінової політики відносно лікарських засобів, передбачених Програмою;

2) забезпечити постійну наявність ліків, які підлягають повному відшкодуванню, — обов’язково, і додатково тих, які підлягають частковому відшкодуванню, в кількості не менше двох торгових назв у кожній групі міжнародних непатентованих назв (п.п. 2.2.4 Договору № 326);

3) здійснювати відпуск ліків за умовами Програми згідно з правильно оформленими рецептами на бланку форми № 1. На кожен препарат оформлюється окремий бланк рецепта. До того ж,

рецепт має бути виписаний не на торгове найменування препарату, а за міжнародними непатентованими назвами, тобто за діючою речовиною

Термін дії рецепта складає 30 календарних днів з моменту його виписки, і він зберігається аптекою 3 роки (п. 2 постанови № 152);

4) складати і надавати органу місцевої влади звіт про відпущені лікарські засоби, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню (далі — Звіт).

Звіт подається двічі на місяць: 15 числа поточного місяця (або в перший робочий день після 15 числа, якщо такий 15-й день припадає на вихідний день) і в перший робочий день наступного місяця, у грудні додатково — до 24 числа поточного місяця.

Протягом п’яти робочих днів з дня надходження указаного Звіту місцевий бюджет за рахунок відповідної цільової субвенції з держбюджету здійснює відшкодування витрат аптеці — учаснику Програми (п. 3 постанови № 152). У разі порушення термінів відшкодування розпорядник бюджетних коштів сплачує аптеці пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на момент прострочення, від розміру несплаченої суми за кожен день прострочення (п. 4.2 Договору № 326).

Із загальними правилами роботи Програми розібралися. У наступній статті піде мова про облік операцій з відпуску «доступних» ліків в аптеках.

висновки

  • Аптеки — учасники програми «Доступні ліки» для своєї ідентифікації розміщують на видному місці спеціально розроблену наклейку.
  • Відпуск «доступних» ліків за умовами Програми здійснюється на підставі правильно оформлених рецептів на бланку форми № 1.
  • Учасник Програми повинен надавати органу місцевої влади двічі на місяць звіт про відпущені лікарські засоби, вартість яких підлягає повному або частковому відшкодуванню.