20.11.2017

Якщо провайдер телекомпослуг нарахував «самоштраф»…

В отриманому нашим підприємством рахун ку за телекомунікаційні послуги сума до сплати зменшена на штраф провайдера на нашу користь. Як провести цей рахунок у бухобліку?

Розпочнемо з того, що штраф як один із видів забезпечення виконання зобов’язань — це неустойка, що розраховується у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання (ч. 2 ст. 549 ЦКУ). Штраф разом з неустойкою і пенею віднесений до такого виду штрафних санкцій, як господарські санкції у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити (іншій стороні) у разі невиконання або неналежного виконання ним господарського зобов’язання (ч. 1 ст. 230 ГКУ).

Зауважимо, що зазвичай штрафні санкції обумовлюються прямо в госпдоговорі, але за окремими видами зобов’язань розмір штрафних санкцій може встановлюватися законом (ч. 1 ст. 231 ГКУ).

В обговорюваній ситуації звернемося до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою КМУ від 11.04.2012 р. № 295. В абзаці другому п. 40 Правил зазначено, що у разі неусунення оператором, провайдером телекомунікацій ушкодження мережі протягом (із зафіксованої дати подання споживачем відповідної заявки):

— однієї доби — плата за час нероботоздатності не нараховується;

— понад п’ять діб (але не більше ніж за 3 місяці) —

оператор, провайдер сплачує споживачеві штраф у розмірі 25 % добової абонплати за кожну добу перевищення цього строку

Обов’язок застосування цього штрафу прямо прописаний у ст. 40 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV. А до того ж, про необхідність подібної сплати — причому, не чекаючи ані подання постраждалим споживачем претензії, ані судового рішення — прямо зазначено в ч. 1 ст. 222 ГКУ. Отже, оператор-порушник повинен самостійно нарахувати такий штраф на користь споживача телекомунікаційних послуг. На практиці прийнято зараховувати суму такого штрафу у зменшення суми абонплати (шляхом включення в рахунок, що виставляється споживачеві послуг).

А що коли оператор, провайдер не платить такий штраф самостійно і добровільно?

Тоді споживач може скористатися загальним досудовим порядком реалізації господарсько-правової відповідальності, встановленим у ст. 222 ГКУ. Тобто направити операторові письмову претензію. Щодо звернення до суду нагадувати не станемо — розуміння невідворотності позитивного для споживача судового рішення напевно змусить оператора не доводити розвиток ситуації до суду…

Але є тут і ще одне украй важливе питання, що заслуговує на згадку.

Згідно з абзацом п’ятим п. 188.1 ПКУ

до складу договірної вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), отримані платником внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань

Таким чином, в отриманий вами від провайдера рахунок за «штрафний» місяць, очевидно, потраплять такі суми:

Втпосл — вартість реально отриманих телекомунікаційних послуг (місячна абонплата за мінусом не включених до неї сум плати за усі доби нероботоздатності мережі), грн., коп;

Сштр — сума штрафу (за дні нероботоздатності мережі в цьому місяці, починаючи з шостої доби від дати подання заявки), грн., коп;

Сспл — підсумкова сума до сплати, грн., коп,

причому:

Сспл = (Втпосл + Втпосл х 20 %) - Сштр, грн., коп.

Звертаємо вашу увагу, що сума штрафу Сштр в отриману від провайдера податкову накладну (ПК) не включається. І на облік ПДВ вона не впливає.

До речі, щодо ПН. Узагалі-то споживач телекомунікаційних послуг (зв’язку) має право відносити до податкового кредиту суми ПДВ і без реєстрації постачальником послуг відповідної ПН — а тільки на підставі виставленого йому провайдером рахунку на послуги зв’язку, що містить загальну суму платежу, виділену суму ПДВ і ІПП постачальника (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ). Проте провайдери (зокрема «Укртелеком») відповідні ПН складають і реєструють.

А тепер подивіться, як усе це виглядає в бухгалтерських проводках.

Обліковуємо взаєморозрахунки з провайдером телекомунікацій

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

1

Відображено вартість отриманих від провайдера телекомунікаційних послуг за місяць (Втпосл)*

92

685

2

Нараховано ПК з вартості телекомунікаційних послуг за місяць (Втпосл х 20 %)

644/1

685

3

Враховано ПК при реєстрації ПН**

641/ПДВ

644/1

4

Відображено суму штрафу від провайдера (Сштр)*

377

715

5

Зараховано заборгованості на суму штрафу (Сштр)

685

377

6

Сплачено провайдерові телекомунікацій суму Сспл*

685

311

* Згідно з отриманим рахунком провайдера телекомунікацій.

** Якщо провайдер телекомунікацій таку ПН складає і реєструє на конкретного споживача послуг (див. про це вище).

Підкреслимо: цей штраф стосується усіх операторів, провайдерів телекомунікацій.