30.11.2017

Юрособа на ЄП повернула покупцеві передоплату

Юрособа третьої групи ЄП (ставка 5 %) частину передоплати, отриманої в I кв. 2017 року, повернула покупцеві в IV кв. 2017 року. Як повернути (зменшити) ЄП, сплачений за підсумками I кв. з включеної тоді в доходи, а тепер поверненої суми?

Повернути частину ЄП, сплаченого за підсумками I кварталу, не вийде, оскільки не було і немає факту його переплати, а врахувати суму повернення у зменшення розміру доходу, отриманого наростаючим підсумком за звітний період «рік», — це ваше право.

Детальніше. Найкраще у вашій ситуації — це той факт, що з моментом повернення частини передоплати ви уклалися в межі того ж календарного року, в якому отримали відповідну передоплату. Це спрощує справу.

Але щоб податківці не надумали морочити вам голову безпідставними причіпками, процитуємо тут п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, згідно з яким до складу доходів платника ЄП першої — третьої груп не включаються:

«суми коштів (аванс, передоплата), що... повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів»

Звертаємо тут увагу на те, що:

— по-перше, може йтися не обов’язково про розірвання договору і відповідно про повернення всієї суми передоплати, а також

— по-друге, сторонам правочину доцільно оформити лист-заяву про повернення частини передоплати (у довільній формі).

При цьому в листі ДФСУ від 06.06.2017 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці пропонують зазначати показник доходу в декларації з ЄП (затвердженій наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578 увага! — з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369) за звітний період наростаючим підсумком. Це означає, що в гр. 4 («5 %») за рядками 1 і 5 розділу II декларації з ЄП за рік ви покажете показник доходу — увага! — уже за мінусом поверненої частини передоплати. І таким чином, частина ЄП, сплачена вами за підсумками I кварталу із суми повернення, фактично зарахується в сплату ЄП за підсумками IV кварталу (гр. 4 за рядком 10 розділу III декларації).

До речі, на відміну від вашої, цей лист розглядає достатньо неординарну ситуацію — коли повернена сума більша, ніж весь дохід, отриманий окремо за квартал повернення. Та це податківців анітрохи не збентежило. А вас попередимо, що в такій неординарній ситуації — коли показник доходу наростаючим підсумком, наприклад за рік, вийшов меншим, ніж у попередній декларації з ЄП за три квартали, — подати таку декларацію з ЄП за рік з від’ємним показником ЄП у рядку 10 розділу III не вийде... Перевірено.

На закінчення щодо ситуації, коли передоплата отримана юрособою на ЄП третьої групи в одному календарному році, а її (або її частини) повернення відбулося в наступному календарному році.

Так от, у принципі податківці не заперечують проти зменшення оподатковуваних ЄП доходів і в такій ситуації. Проблема (протиріччя) лише в тому, що, з одного боку, у листі ДФСУ від 06.09.2017 р. № 1826/6/99-99-12-02-03-15/ІПК вони дозволяють діяти абсолютно аналогічно описаному вище — тобто мінусувати суму повернення від величини доходу того звітного періоду, на який припало повернення, а з іншого — у 108.01.05 БЗ (уточнимо: півторарічної давнини) вони пропонують уточнитися в розділі IV декларації, що подається за період, у якому було здійснено повернення (очевидно зменшивши ЄП за рядком 14 зі знаком «+»).

Зрозуміло, без «самоштрафів» і пені...

Як бачите, на відміну від такого «різнорічного повернення», вам з конкретністю пощастило...