09.10.2017

«Роздрібний» акциз: виправляємося з додатком 6 (і 8)

Підприємство — платник «роздрібного» акцизу припустилося помилки у серпневій декларації з акцизного податку — не відобразило суму в додатку 6. Зараз треба заповнити уточнюючу декларацію за серпень (розділ «Д») і до декларації за вересень подати додаток 8. А чи треба з серпневою уточнюючою декларацією подавати додаток 6?

Нагадаємо, що в такій ситуації платник повинен керуватися «виправним» п. 50.1 ПКУ і Порядком № 14*. Як відомо, і ПКУ, і Порядок № 14 передбачають два варіанти самостійного виправлення платником помилок, виявлених до податкової перевірки.

* Порядок заповнення і надання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

Перший з них — надання уточнюючого розрахунку/декларації (УД) до декларації за період, в якому припустилися помилки, з попередньою сплатою суми недоплати і штрафу 3 % від такої суми.

Другий — відображення суми недоплати в поточній декларації — за один із наступних (за «помилковим») податкових періодів — зі сплатою штрафу у розмірі 5 %.

У запитанні ви, схоже, змішали докупи ці два альтернативні варіанти виправлення платником самостійно виявлених помилок.

Чому нам так здалося? Річ у тім, що п. 16 Порядку № 14, який і присвячений самостійному виправленню помилок, передбачає надання платником, що виправляється, додатка 8 до акцизної декларації при будь-якому з цих, альтернативних, варіантів виправлення.

У згаданому пункті Порядку, зокрема, вказано: якщо платник до початку фіскальної перевірки сам виявляє факт недоплати акцизу в минулих звітних періодах, то він зобов’язаний подати:

— або УД з розрахунком суми акцизу, що збільшує (зменшує) податкові зобов’язання (ПЗ) внаслідок виправлення виявленої помилки (додаток 8 до декларації), і сплатити суму недоплати і 3 % штраф від такої суми;

— або той самий додаток 8 у складі звітної (звітної нової) декларації за податковий період, що йде за періодом, в якому виявлений факт заниження ПЗ, та сплатити суму ПЗ за звітний період, суму виявленої недоплати і штраф 5 % від суми недоплати до подання такої декларації.

Помітимо, що податківці в Порядку14 при виправленні помилки другим варіантом (через поточну декларацію) доповнили його

незаконною вимогою про сплату «поточного» ПЗ за звітний період, а також суми недоплати і 5 % штрафу до подання поточної декларації

Проте з ПКУ, у тому числі з його «самовиправного» п. 50.1 це ніяк не випливає!

Тому, якщо платник акцизу спочатку надав поточну декларацію, в якій виправив стару помилку через додаток 8, а потім сплатив недоплату і 5 % штраф у відведений ПКУ 10-денний термін (від граничного терміну подання декларації), то жодні санкції за таке порушення Порядку № 14 йому не загрожують.

До речі, фіскали у своїх консультаціях чомусь пишуть тільки про виправлення через УД. Можливо, це пов’язано із складністю виправлень через поточну декларацію, коли «роздрібний» акциз за однією декларацією сплачується в декілька територіальних органів (з різними КОАТУУ), що знаходяться у веденні одного податкового органу?..

Водночас зазначимо, що ні ПКУ, ні навіть Порядок № 14 жодних обмежень для виправлення акцизних помилок другим способом (через поточну декларацію) не встановлюють.

Отже, повернемося до запитання. Судячи з усього, ви вирішили виправляти помилку першим варіантом — подаючи УД за серпень. З урахуванням меншого розміру штрафу і того, що фіскали «педалюють» саме такий варіант, мабуть, це розумно.

Тоді додаток 8 до декларації за вересень надавати не треба! Тобто такий варіант самовиправлення вже ніяк не повинен зачіпати декларацію за вересень. Інакше фіскали вам двічі в особовому рахунку нарахують недоплату акцизу за серпень.

А ось разом з УД за серпень необхідно буде подати не лише додаток 8, але і згаданий вами додаток 6. Це логічно. Адже до розділу Д декларації переноситься підсумкова сума саме з додатка 6. Тобто цей додаток напевно теж містив помилку, точніше, є її «першоджерелом».

Таким чином, ви заповнюєте УД за серпень, вказавши в розділі Д і розписавши в додатку 6 правильні суми акцизу, і, окрім цього, заповнюєте додаток 8 (що містить суму недоплати і 3 % штрафу) і теж обов’язково додаєте його до цієї УД за серпень.

При варіанті виправлення через УД на необхідність заповнення і надання разом з УД додатка 6 чітко вказують і головні фіскали (див. БЗ 116.07)

Можливо, додаток 6 не треба було б надавати тільки у тому випадку, коли помилки припустилися при заповненні самого розділу Д декларації — при перенесенні туди сум(и) акцизу (у тому числі при розбитті за декількома «місцевими» одержувачами податку — районами з різними кодами КОАТУУ). Проте таке маловірогідне, оскільки невідповідність підсумкової суми додатка 6 сумі, що вказується у відповідному рядку розділу Д декларації, швидше за все, буде виявлена перевірочною програмою фіскалів.

Принагідно нагадаємо: суми розбиття акцизу за різними КОАТУУ — коли одна податкова обслуговує декілька КОАТУУ — розписуються (згідно з додатками 6) в розділі Д окремо-порядково: Д 1.1, Д.1.2 і т. д. (у разі реалізації в звітному періоді «підроздрібно-акцизних» товарів в різних КОАТУУ).

Якщо ви з декларацією подавали декілька додатків 6 (за терорганами з різними кодами КОАТУУ), то додавати до УД логічно було б тільки той (ті) додаток(ки) 6, де були допущені помилки. В той же час, можливо, спокійніше буде, якщо ви надасте усі додатки 6 (у тому числі й ті, що не містили помилок, — просто їх продублювавши), щоб програма фіскалів могла звірити загальну суму коректного ПЗ з «роздрібного» акцизу.

Якщо ви припустилися помилки при розрахунку («розкиданні») податків між різними кодами КОАТУУ, але при цьому загальна сума акцизу за місяць була в розділі Д вказана правильно, вам все одно доведеться виправлятися і сплатити недоплату у відповідний (обділений вами) КОАТУУ-район. Йдеться про ті випадки, коли різні КОАТУУ-райони обслуговуються одним і тим же податковим органом. Адже одержувачі податку — різні, і в такій ситуації платник повинен був все одно за кожним КОАТУУ не лише окремо платити акциз, але і заповнити окремий додаток 6 (див. із цього приводу спеціальну БЗ 116.07).

Крім того, при самовиправленні у разі наявності у платника декількох кодів КОАТУУ може виникнути необхідність разом з УД подати не один, а також декілька окремих додатків 8.

Ось що пишуть із цього приводу фіскали в одній з консультацій у БЗ 116.07, відповідаючи на запитання з приводу помилки — зазначення у декларації невірного коду КОАТУУ.

При виправленні помилки у разі зазначення невірного коду КОАТУУ в розділі Д декларації в додатку 8, зокрема, вказуються:

— у рядку 4 додатка 8, що подається до помилкового коду КОАТУУ, — суми податку, що зменшують суму ПЗ, що коригується;

— у рядку 3 додатка 8, що подається до уточненого (правильного) коду КОАТУУ, — суми податку, які збільшують суму ПЗ, що коригується.

При цьому у разі заниження ПЗ, визначеного за кожним КОАТУУ, нараховані штраф і пеню (дані рядків 5 — 7 додатка 8) необхідно сплатити до бюджету на відповідний рахунок до надання УД.