12.10.2017

Орендуємо спортзал/басейн для працівників

Підприємство вирішило орендувати для зайняття спортом своїх працівників тренажерний зал і доріжку в басейні по вівторках і четвергах з 18:30 до 21:30. Відвідувати зал і басейн зможе кожен співробітник. Достатньо на вході в спорткомплекс показати пропуск підприємства. Окремі абонементи не оформлялися. Чи не виникне в працівників у зв’язку із цим оподатковуваний дохід?

Ні, не виникне. Уся річ у персоніфікації! Пояснимо.

Отже, роботодавець орендував для своїх співробітників тренажерний зал і доріжки в басейні на певний час. У цей час будь-який (!) зі співробітників має право прийти в зал позайматися спортом або поплавати в басейні.

Тобто відвідувати такі місця можуть абсолютно всі працівники, при цьому їх кількість і склад можуть змінюватися.

Із цієї причини персоніфікувати витрати на оренду тренажерного залу та/або доріжок у басейні не є можливим. Тобто такі витрати не можуть розглядатися як доходи працівників.

Як наслідок — вони не підлягають обкладенню ПДФО і ВЗ. Не стягується з них і ЄСВ.

У податковоприбутковому обліку теж усе спокійно, адже витрати тут ми формуємо виключно за бухгалтерськими правилами.

А в бухобліку подібні «оздоровчі» витрати ми з вами визнаємо в тому звітному періоді, у якому їх здійснили. Причому не оглядаючись на їх госп/негоспспрямованість*. Відображаємо їх за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

* Якщо підприємство організовує свій власний спортзал (чи басейн) для працівників, доводити зв’язок з господарською діяльністю доведеться. Адже без цього за тренажерами й іншими «спортивними» основними засобами не вийде нараховувати «податкову» амортизацію (п.п. 138.3.2 ПКУ).

А ось для цілей ПДВ-обліку господарське забарвлення операції важливе. Адже хоча податковий кредит і формується незалежно від напряму здійснених витрат, але через їх «негосподарський» статус має бути згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ компенсований нарахованими податковими зобов’язаннями.

Єдине, за що можна зачепитися для доказу господарності витрат, — Санітарні правила № 7. Зокрема, п. 2.17 цих Правил передбачає організацію для таких працівників місць для зайняття фізичною культурою.

Тому в Положенні про охорону праці можна послатися на те, що оренда спортзалу і басейну проводиться саме у виконання означених Правил.

Проте 100 % гарантію дати тут складно, адже в Санітарних правилах № 7 ідеться про організацію таких місць при приміщеннях з візуальними дисплейними терміналами, а ви орендуєте спортзал/басейн. І хоча суть не міняється, реакцію перевіряючих передбачити важко.

Якщо ви все ж вирішили зачепитися за цю норму, то, щоб не нараховувати «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання, згадайте про спортивно-оздоровчі заходи для працівника в Положенні про охорону праці з посиланням на означені Правила.

Ще один варіант — вказати цей захід у колективному договорі. Але і тут 100 % гарантії ми б не давали.

Приклад. Підприємство сплатило оренду спортзалу і доріжки в басейні для своїх працівників у жовтні 2017 року. Сума орендної плати — 7200 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 1200 грн.).

У Положенні про охорону праці спортивно-оздоровчі заходи для працівників не передбачені.

У своєму обліку цю операцію підприємство відображає так, як показано в таблиці:

Облік оренди спортзалу і басейну для працівників

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано спорткомплексу орендну плату за оренду спортзалу і доріжки в басейні за жовтень 2017 року (ПН на дату передоплати не зареєстрована)

371

311

7200

644/1

644

1200

2

Відображено ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

641/ПДВ

644/1

1200

3

Нараховано «компенсуючі» ПЗ з ПДВ

643/1

641/ПДВ

1200

4

Відображено у складі витрат суму орендної плати

949

631

6000

5

Відображено нараховані «компенсуючі» ПЗ з ПДВ

644

631

1200

949

643/1

6

Зроблено залік заборгованостей

631

371

7200