16.10.2017

ФОП на ЄП не заповнював Книгу ОДВ: як бути?

ФОП на ЄП третьої групи «з ПДВ» не мав ані доходів, ані витрат із 2013 року. Тож не вів Книгу ОДВ. Заповнити наразі її чи завести нову? А може, краще електронну?

Сподіваємося, запитуючи нас сьогодні про ведення Книги обліку доходів і витрат (Книги ОДВ), ви не забували протягом останніх чотирьох років регулярно подавати «нульові» декларації з ЄП (як вимагають податківці). І платити обов’язковий ЄСВ «за себе».

Ми натякаємо на те, що весь цей час ви, певно, користувалися правом не подавати «нульові» ПДВ-декларації згідно з п. 49.2 ПКУ (тим більше, що й податківці не проти цього). Хоча якщо так, то на підставі п.п. «г» п. 184.1 ПКУ вони, ймовірно, давно зняли вас з ПДВ-реєстрації (і виключили з відповідного реєстру). Тож із календарного кварталу, що йде за цією подією, ви зобов’язані були перейти на ставку ЄП 5 % (107.04 БЗ).

Тобто для податківців ви давно платник ЄП саме за цією ставкою...

Форма Книги ОДВ. Без сумніву, Книгу ОДВ, яка у вас на руках, ви зареєстрували до 28.07.2015 р., тому вона «старої» форми, затвердженої наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637. Але це не проблема: «стару» Книгу ОДВ ви можете використовувати далі, поки в ній будуть вільні рядки. На це вказує п. 5 наказу Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Важливо, що починаючи із вказаної дати, вести її треба було згідно з новим Порядком № 579, затвердженим цим же наказом. Така вимога міститься в листі ДФСУ від 19.04.2016 р. № 4052/О/99-95-42-01-14 та в 107.07 БЗ (ср. ).

Зокрема, заповнювати її слід було в грн. і коп. (п. 8 Порядку № 579). Читайте про це в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 76, с. 67.

І ще одне. Тільки-но стара Книга закінчиться, не проґавте своєчасно завести і зареєструвати нову.

Записи в Книзі ОДВ. Хоча прямої вказівки щодо цього немає ані в старому Порядку № 1637*, ані в новому Порядку № 579, за відсутності як отриманих доходів, так і понесених витрат вас виручає 107.07 БЗ. Податківці дозволяють у такій ситуації щоденних записів у Книзі ОДВ не робити. До речі, аналогічна консультація податківців діяла щодо заповнення «старої» форми Книги ОДВ.

* Затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637.

Тобто виходить, що тут ви нічого не порушили.

Але є інші нюанси. Як Порядок № 1637 (п. 7), так і Порядок № 579 (п. 8) вимагають використовувати дані Книги ОДВ для заповнення декларації з ЄП.

Для цього п. 4 Порядку № 1637 прямо передбачав необхідність заповнення в ній підсумкових (місячних, квартальних та річних) рядків. Тому вважаємо корисним у вашій Книзі ОДВ їх таки «відновити». Зрозуміло, що з нулями. Причому, не лише за «старі» звітні періоди, але і за подальші. Хоча подібної вимоги в Порядку № 579 вже немає, заповнення підсумкових рядків зайвим не буде.

За періоди обов’язкової сплати ЄСВ «за себе» (ну, і звичайно ж, якщо ви раніше сплачували його добровільно) вам слід заповнити гр. 5 розділу II Книги ОДВ. І хоча ці суми до декларації з ЄП, зрозуміло, не потрапляють, це додасть вашій Книзі ОДВ достовірності… ☺

Щодо ведення Книги ОДВ в електронній формі: у «свіженькій» консультації із 107.07 БЗ податківці визнають, що це поки що неможливо. ☹ Проте навіть коли цю можливість і буде реалізовано, перед тим як обирати цю форму, сім разів подумайте.

Адже якщо врахувати таку фішку заповнення Книги ОДВ, як обов’язковість відображення готівкової виручки строго день у день, то слід сказати прямо: у таких випадках (при веденні електронної Книги ОДВ) подібна «забудькуватість» обійдеться вам дуже дорого (п’ятикратними штрафами «за неоприбуткування»)… ☹

Та як би там не було, спершу доведіть до ладу свою паперову Книгу ОДВ! І навіть не думайте її знищувати після використання (або реєстрації електронної) ще як мінімум 3 роки.