18.09.2017

Блокування ПН: «рятівний круг» для аграріїв і не тільки

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким у черговий раз пропонує змінити «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567. Доступний проект на офіційному сайті відомства (www.minfin.gov.ua) в рубриці «Аспекти роботи/Законодавство/Проекти документів/Проекти нормативно-правових актів».

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким у черговий раз пропонує змінити «блокувальні» Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджені його наказом від 13.06.2017 р. № 567. Доступний проект на офіційному сайті відомства (www.minfin.gov.ua) в рубриці «Аспекти роботи/Законодавство/Проекти документів/Проекти нормативно-правових актів».

Зі слів самого Мінфіну*, він знайшов рішення, яке дозволить вивести з-під автоматичного блокування податкові накладні (ПН)/розрахунки коригування (РК) ПДВ-платників аграрного сектора. Саме по сільгосптоваровиробниках зафіксована тенденція до росту кількості ПН/РК, реєстрація яких зупинена.

* Див. https://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-rozrobyv-rishennia-iake-sprostyt-reiestratsiiu-podatkovykh-nakladnykh?category=novini-ta-media.

Як визнав регулятор, система зупинення реєстрації іноді спрацьовує щодо ПН/РК чесного бізнесу, в тому числі представників сільскогосподарської сфери.

Стурбованість Мінфіну зрозуміла — блокування ПН/РК ставить під загрозу ще й отримання держдотації сільгоспниками. Адже розрахунок агродотації безпосередньо «зав’язаний» на ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за відповідний звітний податковий період. А раз реєстрація ПН/РК призупинена, то аграрій ризикує отримати мізерну сільгоспдотацію або взагалі залишитися без держпідтримки.

Що ж «придумав» Мінфін?

У новій редакції буде викладено додаток до Критеріїв № 567 — Таблиця даних платника податку (Таблиця). Її доповнять відмітками для сільгосптоваровиробників.

Усі інші нововведення «крутяться» навколо цієї Таблиці.

Для всіх ПДВ-платників. «Розблокувальну» Таблицю (технологічну карту, як її на сайті називає Мінфін) та додаткові документи до неї можна буде подати на розгляд Комісії ДФСУ до (!) здійснення операції, тобто ще до блокування ПН/РК. Зараз, нагадаємо, подати Таблицю можливо тільки після отримання квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК.

Розглядати Таблицю будуть протягом 10 робочих днів. На даний момент на винесення остаточного рішення (врахування/неврахування інформації, зазначеної у Таблиці) Комісії ДФСУ відведений строк у 5 робочих днів з дня отримання такої Таблиці.

Якщо податківці врахують Таблицю, то ПН/РК по цій операції зупиняти не будуть. Тобто, якщо коди УКТ ЗЕД/ДКПП у поданих на реєстрацію ПН/РК співпадуть із вказаними в прийнятій фіскалами Таблиці, то такі ПН/РК блокувати, за задумом Мінфіну, не повинні.

Для сільгоспників. Таблиця цієї категорії ПДВ-платників враховуватиметься автоматично системою моніторингу без розгляду фіскалами. Щоправда, одночасно повинен виконуватися ряд умов.

Так, «автомат» буде можливий, якщо сільгосптоваровиробник:

1) внесений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації або до 1 січня 2017 року застосовував спецрежим з ПДВ згідно зі ст. 209 ПКУ, що діяла у той час. Про свій «дотаційний» або «спецрежимний» статус необхідно буде зазначити у відповідних полях, які з’являться в Таблиці. Гадаємо, якщо сільгоспник був спецрежимником, а в нинішньому році набув статусу «дотаційника», то досить буде проставити одну «сучасну» відмітку про включення до Реєстру;

2) станом на 1 січня 2017 року мав власну або орендовану земельну ділянку загальною площею понад 200 га (включно), що була задекларована до 20 лютого 2017 року;

3) за період з 1 січня 2017 року не вніс зміни у засновницькі документи про одночасну зміну засновника і директора підприємства.

Повторимо: тільки строго при дотриманні усіх (!) цих умов ПН/РК сільгосптоваровиробника проходитимуть «сито» автоматизованого моніторингу і реєструватимуться без блокування.

Так, принаймні, заявляє Мінфін!