25.09.2017

Блокування ПН: повернення до тестового режиму?

Групою народних депутатів був поданий до ВРУ законопроект від 15.09.2017 р. № 7115*, яким передбачаються важливі зміни у сфері блокування податкових накладних (ПН). Коротко — про найбільш важливі норми цього документа.

* http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62549.

Проект покликаний частково повернути тестовий режим у процеси блокування ПН. Із набуттям чинності цим законом передбачається таке.

1. ПН/РК подаються на реєстрацію в ЄРПН (що підтверджується першою квитанцією) і моніторяться за діючими Критеріями** для зупинення реєстрації. У разі підпадання ПН/РК під Критерії не пізніше 8 робочих годин від часу подання ПН/РК (вказаного в першій квитанції) постачальникові і покупцеві має бути надіслана квитанція про відповідність ПН/РК Критеріям.

** Затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567. До встановлення нових Критеріїв проект передбачає застосовувати діючі.

У той же (8-годинний) термін ПН/РК має бути зареєстрована в ЄРПН!

2. При отриманні другої квитанції («про відповідність») платник зобов’язаний протягом 30 днів з дня її отримання відіслати у свою обласну податкову письмові пояснення і копії документів в електронному вигляді. Комісія при обласній податковій повинна в 5-денний термін з дня подання документів винести ухвалу про підтвердження або непідтвердження відповідності такої ПН/РК Критеріям (у першому випадку — з обов’язковим зазначенням підстав підтвердження). Що станеться після того, коли/якщо буде винесено ухвалу про «підтвердження відповідності», з проекту незрозуміло. Можливо, платник потрапить у «чорний список» і йому реєстрація наступних ПН/РК фіскалами відразу зупинятиметься (див. нижче). І, крім того, зовсім не виключаються проблеми у покупця з відображеним ПК за такими «непідтвердженими» ПН/РК у зв’язку з відміною абзацу третього п. 201.1 ПКУ (див. нижче п. 5).

3. Але, окрім цього, проект передбачає, що керівник (його заступник) ДФСУ або обласної (!) податкової протягом тих же 8 робочих годин від часу подання ПН/РК за результатами моніторингу може прийняти окреме рішення*** — про зупинення реєстрації ПН/РК!.. Про що продавцеві і покупцеві надсилається відповідна квитанція, а продавцеві поштою (з повідомленням) — рішення. У ньому вказуються причини зупинення і перелік документів, які слід платникові подати для відміни рішення. Протягом тих же 30 днів від дати другої квитанції платник повинен подати пояснення і документи до того податкового органу, який прийняв рішення. Протягом 5 днів з дня подання документів податківці повинні прийняти рішення.

*** У день ухвалення такого рішення перебіг строків, передбачених для реєстрації ПН, відображення ПК і розрахунку штрафів, призупиняється на час зупинення реєстрації.

Проект передбачає можливість участі платника у розгляді документів комісією. Комісія виносить вердикт: відмінити рішення або залишити його в силі. У другому випадку платник має право оскаржити рішення в адміністративному (за п. 56.23 ПКУ) або судовому порядку. І (увага!) якщо рішення за підсумками оскарження буде скасовано, то особа, яка прийняла таке рішення, персонально несе відповідальність згідно із законом!

4. Відомості про відправлені квитанції і прийняті рішення, передбачені проектом, відображаються в ЄРПН не пізніше наступного робочого дня за днем, визначеним ПКУ для їх направлення та/або прийняття. У разі відсутності таких відомостей ПН/РК реєструється автоматично за датою/часом, зазначеними в першій квитанції ☺.

5. Проект призупиняє дію абзацу третього п. 201.10 ПКУ (про безумовне підтвердження ПК зареєстрованою в ЄРПН ПН) і відновлює стару норму про те, що незначні помилки в реквізитах ПН (окрім помилок у кодах за УКТ ЗЕД або ДКПП) дозволяють відображати ПК!

6. У день набуття чинності цим Законом мають бути зареєстровані в ЄРПН усі ПН/РК, реєстрацію яких було зупинено, окрім ПН/РК, щодо яких станом на 11.09.2017 р.**** не були подані пояснення і документи та ПН/РК, за якими комісія дала відмову в реєстрації і не розпочато адміністративне або судове оскарження. ПН/РК, за якими пояснення і документи подані після 11.09.2017 р., передбачено реєструвати за старим порядком ☹.

**** Ця дата — незрозуміла. Не виключено, що вона зміниться…

Проект зобов’язує Кабмін у місячний термін розробити порядок зупинки реєстрації і відпрацювати пов’язані з цим процедурні питання, а потім — внести відповідні зміни в ПКУ.

Ну що ж, чекаємо на ухвалення закону. А раптом стане хоч трохи легше?