05.04.2018

Зарплатна індексація: шляхи уникнення

Загалом сума індексації працівника може складатися з поточної індексації й індексації-різниці. Не хочете «гратися» з індексацією-різницею? Підвищуйте оклади (тарифні ставки) на суму, що перевищує суму можливої індексації. А чи є варіанти уникнути й поточної індексації? Так, є. Пропонуємо два на вибір!

Важливо! Обидва пропоновані нами варіанти уникнення індексації повністю законні та не порушують вимог Закону про індексацію і Порядку № 1078. Більше того, вони побудовані на засадах, установлених безпосередньо Порядком № 1078. Озвучимо їх. Право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, опублікованих Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому індекси перемножують з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу (тарифної ставки). Проілюструємо в таблиці нижче, як це працює.

Місяці

Подія

Дії

Х

Підвищили оклад (припустимо, у березні 2018 року)

Не індексуємо

1-й місяць після підвищення окладу (квітень)

Індекс інфляції за цей місяць братиме участь у розрахунках, але він буде відомий тільки в наступному місяці (до 10 числа)

Не індексуємо

2-й місяць після підвищення окладу (травень)

Опублікували індекс інфляції за попередній звітний місяць після підвищення окладу. Припустимо, він склав 103,2 % і перевищив поріг індексації 103 %

Не індексуємо

3-й місяць після підвищення окладу (червень)

З 1-го числа місяця, що настає за місяцем опублікування індексу інфляції за 1-й місяць (квітень), виникає право на індексацію на величину приросту 3,2 %

Індексуємо

Таким чином, в умовах високої інфляції раніше за все право на індексацію може виникнути тільки на 3-й місяць після підвищення окладу. Але якщо інфляція невелика або взагалі дефляція, то право на індексацію може виникнути значно пізніше. Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %.

Як ми це можемо застосувати, щоб уникнути індексації?

Спосіб 1. У місяці виникнення права на поточну індексацію підвищуємо оклад працівника так, щоб сума підвищення посадового окладу перевищила суму можливої індексації. У цьому випадку на підставі абзацу четвертого п. 5 Порядку № 1078 при виконанні вищезгаданої умови ми «обнуляємо» індексацію в такому місяці, замінюючи її підвищенням окладу. При цьому місяць підвищення окладу стає базовим.

А якщо підвищення окладу буде менше, ніж належна індексація? У такому випадку в працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в базовому місяці (місяці підвищення окладу). Тож краще так не робити, щоб не морочитися з індексацією-різницею. Тобто підвищуйте перевищуючи! ☺

Спосіб 2. Ще раз звернемося до нашої таблиці (див. вище). Як бачите, у будь-якому разі право на поточну індексацію може виникнути не раніше ніж на третій місяць після базового місяця. При цьому місяць підвищення окладу — завжди базовий. Тобто якщо працівникам підвищувати оклади до настання права на індексацію, наприклад, через місяць, то базовий місяць постійно «зсуватиметься», а право на індексацію так і не настане. Головне тут — «обнулити» індексацію, щоб прибрати індексацію-різницю (за наявності). А далі підвищуємо оклад до настання права на індексацію (наприклад, через місяць) і не хвилюємося.

Цікаво, щоб працював цей спосіб уникнення, підвищувати оклад можна на будь-яку суму! Усе одно місяць підвищення окладу (хоч на 1 грн.) ставатиме базовим. Проте ми все ж радимо підвищувати оклади на «красивіші» суми (20 — 30 грн.). І працівники будуть задоволені, і від контролерів менше запитань. Хоча останнім крити тут нічим. Порушення трудового законодавства немає.