05.04.2018

Користуємося позикою більше 12 місяців

Уявимо, що єдиноподатник узяв у позику (отримав поворотну фіндопомогу строком на рік). Підходить строк повернення позики, але з грошима сутужно (а, може бути, насправді фінанси потрібні на більший строк). Ну а прострочення в погашенні, як відомо, може обернутися неприємностями.

Адже до складу «єдиноподатного» доходу не включається сума поворотної фіндопомоги, отриманої і поверненої протягом 12 календарних місяців з дати її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Тобто в дохід єдиноподатника не потрапляє короткострокова позика, яка протягом 12 місяців повернена.

Інакше якщо єдиноподатник-позичальник протягом 12 місяців фіндопомогу не поверне, її доведеться включити в «єдиноподатний» дохід у періоді, в якому спливуть 12 місяців (і, що прикро, надалі при поверненні позики дохід відкоригувати (зменшити) не вийде).

Але що ж можна зробити, якщо строки повернення позики невдовзі настануть? Оформляємо нову позику, кошти за якою пускаємо на погашення попередньої позики.

Таким чином, по-перше, вчасно повернемо позику за попереднім договором («закриємо» цей договір), тобто можна не переживати:

на повернену своєчасно (протягом 12 місяців) фіндопомогу не доведеться збільшувати «єдиноподатний» дохід

А по-друге, так зможемо далі продовжувати користуватися фінансами, як мінімум, ще 12 місяців. І якщо раптом знадобиться, то через рік аналогічну операцію «нова позика — під погашення старої» можна повторити.

І пару слів про те, якщо позика — готівкова.

Якщо позика — готівкова. У такому разі не забувайте, що діють «готівкові» обмеження з п. 6 розд. II «касового» Положення № 148. Тобто суб’єкти господарювання можуть здійснювати готівкові розрахунки протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами:

— між собою — у розмірі до 10 тис. грн. (включно);

— з фізособами — у розмірі до 50 тис. грн. (включно).

Тоді як платежі «понад» ці суми проводяться тільки через банки (безготівковим способом).

Причому такі вимоги поширюються і на фіндопомогу (лист НБУ від 07.02.2018 р. № 50-0007/7855).

Тому якщо позика готівкова і сума розрахунків дозволяє, то

«під» укладення нового договору «живі» гроші можна не ганяти

Достатньо отримання нової позики оформити через ПКО (прибутковий касовий ордер), а повернення колишньої позики — через ВКО (видатковий касовий ордер).

Щоправда, врахуйте, що обмеження в 10/50 тис. грн. установлене з розрахунку на день і працює в обидві (!) сторони. Тобто враховуємо весь денний обсяг розрахунків з контрагентом: і якщо «платимо», і якщо, навпаки, самі «отримуємо» (див. лист НБУ від 24.03.2014 р. № 11-117/12189).

Тому якщо операцію «сюди-туди» здійснюємо в один день (тобто позику отримуємо і тут же повертаємо), то важливо сумарно (!) вписатися в «граничні» 10/50 тис. грн. (тобто ганяти сюди-туди можемо в половинчастому розмірі — лише по 5/25 тис. грн. на день). Тобто «5 тис. грн.» отримувати і «5 тис. грн.» повертати (разом «10 тис. грн.») або «25 тис. грн.» отримувати і «25 тис. грн.» повертати (разом «50 тис. грн.»).

А якщо раптом «горить» перерахувати відразу вмить на день по 10/50 тис. грн., на крайній випадок увечері можемо «отримати» за ПКО, вранці наступного дня за ВКО «віддати».

До речі, якщо хочемо пропустити готівкою «велику» позику, то отримання нової позики/повернення старої можна «розтягнути» (з урахуванням «щоденних» 10/50 тис. грн.) на декілька днів. Про те, що це не заборонено, говорять і контролери (БЗ 109.13).