12.04.2018

Кому «світить»?

Відпустка — як багато в цьому слові! І море, і річка, і сонце, і ліс, і риболовля, і дача, і спілкування з друзями, і тихі/романтичні/веселі сімейні вечори... А щоб у кадровика/бухгалтера не боліла голова від «відпускних» запитань, відповіді на найпопулярніші з них ми навели в сьогоднішньому тематичному номері, який для вас підготували експерти з питань оплати праці Лілія Ушакова, Марія Соломіна, Лілія Калашникова та Ніна Костенко.
Чи мають право на щорічну відпустку фізособи, з якими укладені строкові трудові договори, а також договори підряду (надання послуг)?

Право на щорічну відпустку мають усі фізособи, які працюють у роботодавця за трудовим договором (контрактом). Причому таке право гарантоване незалежно від:

— того, ким є працівник — громадянином України, іноземцем або особою без громадянства;

— виду трудового договору (строковий, безстроковий);

— умов прийняття працівника на роботу (за основним місцем роботи чи за сумісництвом, на постійну, тимчасову або сезонну роботу);

— режиму роботи працівника (повний, неповний або скорочений робочий час).

Не важливі тут ні статус роботодавця — юридична чи фізична особа, ні його форма власності, вид діяльності чи галузева належність. А ось особи, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, на щорічну відпустку претендувати не можуть. Чому? Та тому, що відносини з ними регулює не трудове, а цивільне законодавство.