12.04.2018

Відпустка за декілька років

Хочемо надати працівникові щорічну основну відпустку, що накопичилася за 3 робочих роки, загальною тривалістю 72 календарні дні. Проте чули, що більше 56 календарних днів за один раз надавати не можна. Як бути?

Ви маєте повне право відправити працівника в щорічну основну відпустку на 72 календарні дні. Що стосується обмеження в «56», то воно тут не працює. Пояснимо.

Дійсно, ст. 10 Закону про відпустки визначено, що загальна тривалість щорічних основної і додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірських роботах, — 69 календарних днів.

Але це обмеження стосується виключно ситуації, коли в колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік передбачена більше ніж 59 (69) календарних днів. У такому разі працівникові дійсно дозволено за такий рік відгуляти максимум 59 (69) календарних днів щорічної (основної та додаткових) відпустки. Інші дні, що перевищують цей ліміт, «згорають».

Ви ж надаватимете працівникові невикористані щорічні основні відпустки за декілька робочих років. І тут жодних обмежень щодо максимуму немає.

Тож якщо у вашого працівника накопичилася значна кількість календарних днів невикористаної щорічної відпустки за декілька попередніх років роботи, то він запросто може їх відгуляти. Головне — щоб роботодавець дав добро на такий тривалий відпочинок. ☺