12.04.2018

Директор у відпустці

Чи може директор підприємства, перебуваючи у щорічній відпустці, підписувати звітність підприємства?

Директор — це виконавчий орган підприємства, права/обов’язки якого прописані передусім у ЦКУ та інших актах цивільного законодавства. При цьому в них немає ні слова про призупинення повноважень директора на час відпустки. Напевно, це свого часу і спонукало Держпідприємництва висловитися щодо того, що перебуваючи у відпустці, директор може продовжувати виконувати свої обов’язки (у тому числі й підписувати документи) — окрім випадків, якщо на цей час повноваження передали його заступникові (див. лист від 17.10.2014 р. № 8361).

Але не слід забувати, що якщо з директором укладений трудовий договір (трудовий контракт), то на нього, як на найманого працівника, поширюються вимоги трудового законодавства. На це звертає увагу Мінсоцполітики в листі від 17.10.2016 р. № 376/06/186-16.

Трудове відомство наполягає, що директор не може виконувати своїх посадових обов’язків у період відпустки, оскільки відпустка є формою відпочинку, гарантованою всім працівникам. І крити тут, прямо скажемо, нічим.

Якщо в період відпустки директора необхідно підписувати кадрові документи/звітність, то слід або оформити відкликання директора з відпустки, або подбати про заступника, який виконуватиме функції директора в період його відпустки.

Якщо ж цей порядок порушити, то підприємство зіткнеться з рядом ризиків — трудових, податкових і комерційних.

Так, якщо в період відпустки директора підписувалися накази про прийняття на роботу, інспектори праці можуть наполягати на тому, що трудові договори не були належним чином оформлені.

Податкові ризики пов’язані з можливими причіпками податківців до того, що під час відпустки директор не міг підписати ті чи інші документи (тобто фактично їх підписала інша особа) й у результаті зняти витрати за операціями, які ними оформлялися.

Що стосується комерційних ризиків, то вони пов’язані з потенційними підставами для визнання правочину недійсним.