12.04.2018

Графік і «хвости»

Які відпустки потрібно відображати в графіку відпусток? У працівника є невикористані відпустки за минулі роки. Чи потрібно відображати їх у графіку відпусток на поточній рік?

У графіку відпусток має сенс зазначати разом зі щорічними основними і додатковими відпустками поточного року;

— додаткові відпустки працівникам, що мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи (далі — відпустка на дітей) (ст. 19 Закону про відпустки, лист Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284);

— щорічні відпустки і відпустки на дітей, не використані в минулому році (у минулих роках). Проте попереджаємо: ст. 11 Закону про відпустки забороняє не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом двох років поспіль, а також не надавати їх протягом робочого року особам віком до 18 років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

Важливо! Якщо відпустка ділиться на частини — це також зазначають у графіку.

А ось навчальні відпустки в графіку відпусток не відображають. Адже початок такої відпустки не залежить ні від інтересів виробництва, ні від бажання працівника. Конкретний період навчальної відпустки буде зазначений у довідці-виклику на сесію.

До речі, графік відпусток складають щодо всіх працівників: як зайнятих за основним місцем роботи, так і сумісників. А ось осіб, які працюють за цивільно-правовим договором, у графік не включають, оскільки щорічна оплачувана відпустка їм не належна.