12.04.2018

«Пільговики» і графік відпусток

Чи можна відмовити працівниці-«пільговикові» в перенесенні щорічної відпустки у зв’язку з тим, що первісний період її виходу в таку відпустку був із нею погоджений і графік відпусток уже затверджений директором підприємства?

Розпочнемо з того, що графік відпусток — це не статичний документ. Підприємство (зазвичай, відділ кадрів) з ним працює протягом усього календарного року.

Тому незважаючи на те, що затверджений графік надання відпусток обов’язковий як для працівників, так і для їх роботодавця, іноді в нього доводиться вносити зміни. Проте такі зміни можливі виключно після їх погодження усіма зацікавленими сторонами.

Важливо! Якщо «пересунути» щорічну відпустку на інші дати вирішив працівник-«пільговик», роботодавцеві доведеться внести зміни в графік відпусток.

Відмовити працівникові-«пільговику» в перенесенні щорічної відпустки роботодавець не може

Зазначимо, що до «пільгових» категорій, які за бажання можуть піти в щорічну відпустку в зручний для них час, належать (див. ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки):

— працівники віком до вісімнадцяти років;

— працівники з інвалідністю;

— жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;

— жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

— одинокі матері (батьки), які виховують дитину без батька (матері); опікуни, піклувальники або інші одинокі особи, які фактично виховують одну або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

— дружини (чоловіки) військовослужбовців;

— ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

— ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (ср. );

— батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;

— працівники в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Та і звичайним працівникам відпустка може бути перенесена за певних обставин, наприклад, якщо трапилася нагода отримати путівку на санаторно-курортне лікування. Тоді діють так:

1) працівник подає керівникові підприємства заяву про надання відпустки, погоджену зі своїм безпосереднім керівником. У заяві він зазначає бажану дату виходу у відпустку, її тривалість і причини перенесення (якщо працівник не належить до перелічених вище «пільгових» категорій). Текст заяви може бути таким: «Прошу надати мені щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні з 2 травня 2018 року у зв’язку з придбанням путівки на відпочинок».

Звертаємо увагу: самостійно вирішувати питання про перенесення відпустки працівник не має права (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12). Це справедливо і в ситуації з працівниками-«пільговиками». Незважаючи на свої привілеї, такі товариші все одно зобов’язані повідомити роботодавця про бажаний період відпустки. Інакше самовільний вихід у відпустку може бути розцінений як порушення трудової дисципліни;

2) відповідно до резолюції керівника підприємства, проставленої на заяві працівника, кадрова служба оформляє наказ (розпорядження) про надання відпустки. А вже на підставі наказу (розпорядження) зміни вносять у графік відпусток.

Зверніть увагу, якщо форма графіка відпусток, затверджена на вашому підприємстві, містить графу «Примітка», то інформацію про перенесення відпустки (дату і номер наказу) можна зазначити в цій графі. Також можна спочатку при складанні графіка відпусток передбачити в ньому графу «Перенесення відпустки».

Тут усе у ваших руках.