12.04.2018

Чи «з’їсть» лікарняний відпустку?

Працівник-відпускник повідомив, що йому відкрито лікарняний лист. Як бути з його щорічною відпусткою?

Відповідь на це запитання залежить від причини непрацездатності, зазначеної в лікарняному листі. Так, якщо в період щорічної відпустки захворів:

— безпосередньо працівник підприємства, то така відпустка підлягає продовженню або перенесенню (див. п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки);

— дитина працівника (лікарняний по догляду за дитиною), то щорічну відпустку не переносять і не продовжують.

Уся річ у тому, що перенести або продовжити відпустку можна за умови, що тимчасова непрацездатність засвідчена в установленому порядку (тобто є листок непрацездатності). Проте видачу лікарняних листків у випадку, якщо працівник під час догляду за хворою дитиною перебуває в щорічній відпустці, заборонено п. 3.11 Інструкції № 455. Якщо лікарняний був виданий, то він не оплачується і відпустка не переноситься/не продовжується.

Важливо! Оскільки відпустку надають у календарних днях, то і продовжують (переносять) її теж на календарні дні.

Окремо зупинимося на ситуації, коли на період хвороби, що збіглася з відпусткою (продовженої відпустки), припадають святкові/неробочі дні.

Наприклад, працівникові була надана щорічна відпустка з 02.04.2018 р. на 14 календарних днів. З 5 по 11 квітня (7 календарних днів) він хворів, що підтверджено належним чином оформленим листком непрацездатності. Проте щорічна відпустка йому має бути перенесена/продовжена тільки на 6 календарних днів, оскільки саме така кількість днів (6 календарних днів — 5, 6, 7, 9, 10, 11 квітня) не була ним використана через хворобу. Адже святковий день 8 квітня — Великдень — не враховувався при визначенні кількості днів відпустки (відпускні за цей день не нараховувалися). Але лікарняні за такий день (8 квітня) працівникові мають бути нараховані. ☺

Якщо ж святковий/неробочий день припадає на період продовженої/перенесеної щорічної відпустки, то такий день при визначенні тривалості цієї відпустки не враховують (детальніше див. с. 6).