12.04.2018

Оплатити і не заплутатися!

Працівникові продовжують/переносять відпустку через хворобу. Що робити з нарахованими відпускними?

Розпочнемо з того, що перенесення/продовження відпустки у випадку, якщо на її період припала тимчасова непрацездатність працівника, оформляють наказом. Самостійно вирішувати питання про продовження/перенесення відпустки працівник не має права (див. лист Мінсоцполітики від 31.01.2012 р. № 30/13/133-12).

Підставою для видання наказу про продовження/перенесення відпустки буде лікарняний лист + заява працівника. Текст наказу про продовження може бути таким: «Продовжити (П. І. Б. і посада працівника) щорічну основну відпустку за період (робочий рік, за який надаєте відпустку) на ___ календарних днів, не використаних у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, з __.__.201_р.». Текст наказу про перенесення відпустки див. у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 84, с. 108.

Тепер про оплату продовжених/перенесених днів щорічної відпустки. Якщо початок щорічної відпустки, в якій працівник захворів, і дата, з якої працівникові буде надана невикористана у зв’язку з його хворобою частина такої відпустки, припадають:

на один і той же місяць цього календарного року, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. Адже в цьому випадку розрахунковий період не змінюється;

на різні місяці/роки, то доведеться розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком № 100. При цьому потрібно: (1) відсторнувати суму відпускних, нарахованих за дні перебування працівника на лікарняному; (2) нарахувати суму лікарняних; (3) нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої/перенесеної відпустки виходячи з нової середньої зарплати.