02.08.2018

Хто вже задекларував БВ, зарахувати його до складу ПК не може

Підприємство в попередньому звітному періоді задекларувало бюджетне відшкодування ПДВ на поточний рахунок. Чи можемо ми зараз скласти уточнюючий розрахунок і відмовитися від бюджетного відшкодування, а від’ємне значення ПДВ направити до складу податкового кредиту майбутніх періодів? Що при цьому відбудеться з лімітом реєстрації податкових накладних?

На жаль, відмовитися від погодженого бюджетного відшкодування (БВ) не можна. Давайте розберемося чому.

Як передбачено п. 200.4 ПКУ, за наявності від’ємного значення ПДВ підприємство може:

— врахувати в рахунок зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні податкові періоди (абзац «а» п. 200.4 ПКУ), а за відсутності податкового боргу:

— задекларувати БВ ПДВ (якщо сформоване від’ємне значення періоду відповідає всім вимогам абзацу «б» п. 200.4 ПКУ) або

— зарахувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (абзац «в» п. 200.4 ПКУ).

У нашому випадку підприємство зробило свій вибір і при заповненні декларації з ПДВ заявило БВ (заповнило рядок 20.2 декларації, спосіб його отримання конкретизувало в рядку 20.2.1, а також склало додатки Д3 і Д4 до декларації). І, як випливає з формули, наведеної в п. 2001.3 ПКУ, задеклароване таким чином БВ відразу після подання декларації, не очікуючи його фактичного отримання, зменшило ваш ліміт реєстрації податкових накладних.

Тепер ваші плани змінилися і ви хочете направити від’ємне значення ПДВ до складу податкового кредиту наступного звітного періоду за правилами абзацу «в».

Але труднощі виникають через те, що податківці проти проведення виправлень у такому разі (див. категорію 101.25 БЗ)

Та й ПКУ разом з Порядком № 21 не передбачають такої «непостійності» платника податків.

У такому разі навряд чи можна застосовувати правила «самовиправлення» з п. 50.1 ПКУ (ср. ). Адже вони прописані для випадків виправлення платником податків податкових помилок. Ситуацію, коли ви абсолютно усвідомлено задекларували БВ та ще заповнили Розрахунок БВ (додаток Д3 до декларації) і Заяву про повернення сум БВ (додаток Д4), а потім передумали, навряд чи можна назвати помилкою. А коли немає помилки, то й виправляти нічого.

Не «працює» тут п. 5 розд. ІV Порядку № 21. Адже він говорить про подання контролерам уточнюючого розрахунку у разі зміни напряму погодженого БВ за рішенням платника податків. У вашому випадку ви хочете взагалі відмовитися від БВ, тобто змінити спосіб використання від’ємного значення ПДВ.

Ось і виходить: одного разу задекларувавши БВ, ви вже не зможете перенести цю суму на зменшення податкового кредиту наступних звітних періодів.

Тому якщо причина зміни ваших планів — заборгованість бюджету по поверненню бюджетного відшкодування, єдине, що ви можете зробити: подати податківцям уточнюючий розрахунок і змінити в ньому напрям погодженого БВ з «грошового» на «в рахунок інших платежів». У такому разі не пізніше наступного (!) робочого дня після подання уточненки податківці повинні врахувати дані про зміну БВ-способу в Реєстрі заяв про повернення суми БВ (п. 200.12 ПКУ). Але попереджаємо: відшкодування «в рахунок інших платежів» «працює» з великим скрипом і далеко не за всіма платежами. Наприклад, такий популярний податок, як податок на прибуток, залишається за бортом. А ось зарахувати відшкодування в рахунок сплати держдивідендів за ідеєю ніщо не забороняє (детальніше див. с. 23).