06.08.2018

«Ми відповідальні за тих, кого приручили», або Що мають знати власники собак

«Собака — друг людини». Так було з давніх-давен і залишається дотепер. А ще собака може бути не лише вірним другом свого хазяїна, а й чотирилапим «співробітником» підприємства. Наша стаття для тих, хто планує завести службового собаку, наприклад, для охорони території підприємства. Поговоримо про те, що потрібно знати ще до того, як купувати тварину, а саме про обов’язки, які ви при цьому берете на себе, а також про можливу відповідальність за їх невиконання.

Обов’язки власників собак

Першим настільним документом для кожного власника собаки є Правила тримання собак*. Незважаючи на «давність» цього документа, його норми діють і зараз зважаючи на відсутність відповідного нормативного акта України.

* Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР, затверджені 17.06.80 р.

Крім того, ваші місцеві органи влади могли розробити свої правила утримання тварин. Наприклад, у Києві діють Правила утримання тварин громадянами, підприємствами, установами та організаціями (додаток 1 до розпорядження Київської міської держадміністрації від 08.09.97 р. № 1372). У Харкові є свої Правила утримання домашніх тварин у м. Харкові, затверджені рішенням Харківської міськради від 04.07.2007 р. № 164/07. Ці документи стосуються не лише приватних собакарів, а й юридичних осіб.

Підприємство — власник собаки зобов’язане чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних норм та правил його утримання з обов’язковим гарантуванням безпеки людей. При цьому підприємства можуть утримувати собак тільки за погодженням з ветеринарною установою.

Власники зобов’язані реєструвати (перереєструвати) собак віком від двох місяців і старше

При первинній реєстрації вам видадуть реєстраційне посвідчення, правила тримання тварини, а також номерний знак, який потрібно буде прикріпити до її нашийника. Також вас ознайомлять з ветеринарно-санітарними вимогами до її утримання.

Новопридбаного собаку потрібно зареєструвати в 5-денний строк (п.п. «а» п. 6 Правил тримання собак). Проте «місцеві» правила можуть установлювати й інші строки. Наприклад, у Харкові, а також у Чернівцях (див. Правила утримання домашніх тварин, затверджені рішенням Чернівецької міськради від 29.05.2014 р. № 1216) для первинної реєстрації собаки відведено один місяць.

Власник тварини також повинен щорічно на вимогу ветеринарної служби доставляти собаку у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок (п.п. «б» п. 6 Правил тримання собак).

Зауважте! Ми навели далеко не повний перелік обов’язків, які вам доведеться виконувати у разі придбання собаки. Тож не полінуйтеся ознайомитися з ними, бажано ще до появи у вас чотирилапого «співробітника».

Не менш важливий документ — Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21.02.2006 р. № 3447-IV. Якщо Правила установлюють ваші зобов’язання як власника собаки перед суспільством, то Закон визначає ваші обов’язки перед вихованцем. Він спрямований на захист тварин від страждань і загибелі унаслідок жорстокого поводження з ними. Відповідно до цього Закону умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, природній активності тощо. У разі жорстокого поводження з тваринами він дозволяє припиняти права власності на тварину недбалих хазяїв.

Страхування відповідальності власників собак

Ще один обов’язок власників собак, на якому ми зупинимося окремо, — обов’язкове страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.

Цей вид страхування є обов’язковим (див. п. 28 ст. 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР) і проводиться відповідно до Порядку № 944*.

* Затверджений постановою КМУ від 09.07.2002 р. № 944.

Договір страхування зобов’язані укладати власники собак певних порід

Їх перелічено в додатку 1 до Порядку. Роблять це до або під час реєстрації (перереєстрації) тварини на випадок шкоди, яка може бути заподіяна третім особам. Причому, якщо вірити п. 8 Порядку № 944, за відсутності договору страхування реєстрація (перереєстрація) не проводиться.

Якщо ж породи вашого вихованця у зазначеному переліку немає, то укладати договір страхування не потрібно.

Страхувальниками є громадяни та юрособи (крім підрозділів Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, прокуратури, суду та інших держорганів, які утримують собак для виконання службових обов’язків), які на законних підставах є власниками собак (п. 2 Правил № 944).

Страховий тариф для юросіб — 34 грн. на один рік незалежно від породи собаки

Відповідальність власників собак

За недотримання перелічених вище вимог власник собаки може понести адміністративну або кримінальну відповідальність.

Отже, «штрафонебезпечними» є такі дії підприємства та його співробітників:

— тримання собак у заборонених місцях чи понад установлену кількість, незареєстрованих собак, приведення в громадські місця або вигулювання без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено відповідну відмітку) чи в не відведених для цього місцях (ч. 1 ст. 154 КУпАП), — попередження або штраф на посадових осіб у розмірі від 51 до 85 грн. Протоколи про ці адмінправопорушення складають уповноважені особи Національної поліції (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП) та місцевих виконкомів (п. 2 ч. 1 цієї статті), а також члени громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону (п. 9 ч. 1 цієї статті). А от розгляд таких справ підвідомчий адміністративним комісіям при міськвиконкомах (ст. 218 КУпАП);

— ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року порушення (ч. 2 ст. 154 КУпАП) — штраф на посадових осіб від 68 до 119 грн. Перелік осіб, уповноважених складати адмінпротоколи той самий (див. вище), але ці справи підвідомчі вже судам (ст. 221 КУпАП);

— жорстоке поводження з тваринами (ч. 1 ст. 89 КУпАП) — штраф від 3400 до 5100 грн. з конфіскацією тварини, якщо перебування її у власника становить загрозу для її життя або здоров’я;

— ті самі дії стосовно двох і більше тварин, або вчинені групою осіб, або особою, яку протягом року вже було піддано адмінстягненню за таке порушення (ч. 2 ст. 89 КУпАП), — штраф від 5100 до 8500 грн. або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією тварини, якщо перебування її у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Ці справи підвідомчі судам (ст. 221 КУпАП) та органам Нацполіції (ст. 222 КУпАП), а протоколи в будь-якому випадку мають право складати уповноважені особи Національної поліції (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП);

— порушення правил карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог (ст. 107 КУпАП) — штраф на посадових осіб від 153 до 340 грн. Тут складають протоколи (п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП) та розглядають справи (ст. 238 КУпАП) посадові особи Держпродспоживслужби.