16.08.2018

Не хочу бути в ОСББ!

Декілька власників багатоквартирного будинку не хочуть брати участь в ОСББ, платити внески і керуватися рішеннями об’єднання. Як бути з такими мешканцями? Чи є вони учасниками ОСББ автоматично?

Запитання, поставлене нашим читачем, не втрачає актуальності з моменту виникнення такого явища, як ОСББ. Попри те, що проблема «стара як світ», на сьогодні ситуація з участю в об’єднанні змінилася з моменту її виникнення.

Суть у тому, що

на сьогодні поняття «член ОСББ» як такого в законодавстві вже немає

Більше того, і процедури вступу в ОСББ теж не існує.

Нагадаємо, що раніше ст. 9 Закону про ОСББ (виключена із цього Закону) закріплювала таке правило. Членом об’єднання може бути фізична або юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в об’єднанні вважалося добровільним і могло отримуватися одночасно зі створенням об’єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально, на підставі письмової заяви, у будь-який момент його існування.

Членство в ОСББ починалося на підставі поданої письмової заяви власника за згодою об’єднання. Порядок же прийняття в об’єднання повинен був визначатися статутом.

А що ж на сьогодні?

По-перше, як ми вже сказали, поняття «член ОСББ» чинне законодавство не містить.

По-друге, порівняйте такі формулювання:

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх членів об’єднання» (положення ст. 10 Закону про ОСББ в редакції Закону № 417);

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників» (положення ст. 10 Закону ОСББ у діючій редакції).

Відмінність, як бачите, очевидна! Ось і виходить, що як тільки суб’єкт стає власником квартири або приміщення в багатоквартирному будинку «під ОСББ» ☺, то він автоматично повинен «слухатися» ОСББ.

Що ще належить до обов’язків співвласника?

Ці обов’язки знаходимо в ст. 15 Закону про ОСББ. Так, крім усього іншого, співвласник зобов’язаний:

— виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

— своєчасно і в повному обсязі сплачувати відповідні внески і платежі;

— виконувати передбачені статутними документами обов’язки перед об’єднанням;

— брати участь у проведенні реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень;

— дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

— відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників;

— дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством тощо.

Оскільки серед обов’язків співвласників — сплата внесків і «підпорядкування» рішенням ОСББ, то об’єднання має право вимагати виконання своїх зобов’язань від тих, хто «шукає відмовки». У тому числі й стягувати несплачені ОСББ внески*.

* Про судові тяжби з приводу внесків читайте на с. 22 цього тематичного номера.

Підсумуємо. Статус «власник» автоматично означає «учасник ОСББ». А оскільки власник бере участь в об’єднанні, то й обов’язки співвласника потрібно виконувати (у тому числі сплачувати внески і виконувати рішення загальних зборів).

Є претензії до рішень ОСББ, а об’єднання й інші співвласники не йдуть на компроміс? У такому разі в нового («старого», що відмовляється) співвласника є можливість у компанії як мінімум двох інших незгодних ініціювати загальні збори або подати позов до суду, оскаржуючи «нехороше» рішення.