№66

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2018/№ 66 Інші номери журналу ›
  • Внески для ОСББ за договором?! Лист ДФСУ від 12.07.2018 р. № 3074/6/99-99-15-02-02-15/ІПК
  • «З чого розпочинається…» ОСББ Про ОСББ ми чуємо звідусіль. Активні мешканці, бажаючи взяти «кермо влади» у свої руки, хочуть контролювати свою власність (ну, або їх примушують зробити це обставини). Але в новачків виникає маса запитань: як створити ОСББ? Як вести бухгалтерський облік? Що з податками? Так і досвідчені ОСББшники іноді можуть заблукати в «дрімучих законодавчих лісах». Тому цей номер буде присвячений ОСББ і тонкощам його діяльності. А розпочнемо ми з того, як створити ОСББ і що це взагалі таке?
  • Найголовніший в ОСББ Голова в ОСББ — хто він? Це питання ми вирішили розглянути сьогодні. Розповімо вам про те, які вимоги висуваються до кандидатів на цю почесну посаду, в якому порядку призначається голова, на яких підставах він може працювати. Звичайно ж, не обійдемо увагою тему зміщення «головного по будинку». Загалом, питань багато. Тому давайте скоріше починати.
  • ОСББ: неприбуткова організація зі своєю специфікою З попередніх статей ви дізналися про юридичні моменти створення і діяльності ОСББ, прийшла черга поговорити про податкові особливості обліку об’єднання як неприбуткової організації. Що потрібно знати насамперед, щоб гармонійно вписуватися в податкові правила неприбуткових організацій?
  • Доходи і витрати ОСББ Продовжимо обговорення різних аспектів діяльності ОСББ. У цій статті йтиметься про нюанси ОСББ-обліку. Акцент зробимо на основних правилах відображення господарських операцій об’єднання в бухгалтерському обліку.
  • ОСББшкам про ПДВ: що потрібно знати? Кожному ОСББ, незалежно від того, є воно зареєстрованим платником ПДВ чи ні, необхідно знати, чи оподатковуються цим податком здійснювані ним операції. Адже навіть якщо ОСББ — неПДВшник, воно повинне контролювати обсяг здійснених операцій, що підлягають обкладенню ПДВ. Навіщо? Щоб не пропустити момент, коли без ПДВ-статусу йому вже не обійтися. У цій статті поговоримо і про оподатковуваність основних здійснюваних ОСББ операцій, і про умови, при виконанні яких ОСББ зобов’язане зареєструватися платником ПДВ.
  • Передача будинку ОСББ: чи обліковувати на балансі? Після того як документи на будинок отримані, перед ОСББ постає запитання: чи потрібно відображати «керований» будинок на своєму балансі чи слід обмежитися його позабалансовим обліком? Розбираємося.
  • ОСББ проти співвласників: хто переможе? Звичайно, на практиці виникає безліч конфліктних ситуацій між ОСББ і власниками щодо сплати внесків. Достатньо часто неплатниками виступають юридичні особи — власники нежитлових приміщень. Пропонуємо вам подивитися на цю ситуацію через призму судової практики. Як намагаються обстояти свої позиції об’єднання і власники? І на чий бік стає Феміда?
  • Нежилі приміщення в багатоповерхівці: хто, коли і як сплачує земподаток? Підприємство у 2010 році придбало під офіс нежиле приміщення у багатоповерховому жилому будинку. Увесь цей час на вимогу податківців ми декларували і сплачували «на око» земельний податок. Кілька років тому мешканці будинку зареєстрували ОСББ, яке згодом почало виставляти нам рахунки на компенсацію витрат з управління будинком. До складу цих витрат ОСББ уключало і плату за землю пропорційно до нашої частки у спільному майні будинку. Але ж погодьтеся, що платити двічі за одне й те саме нерозумно! То як нам наразі бути? Продовжувати сплату земподатку самостійно чи компенсувати його ОСББ?
  • Відключили ліфт і забрали сміттєві баки: що робити? В одного з наших читачів виникла дуже неприємна ситуація. Після списання будинку з балансу ЖЕКу ОСББ надали строк на переукладення договорів з комунальними підприємствами. Після його спливу ЖЕК спокійнісінько забрав сміттєві баки зі сміттєвих камер і відключив ліфт у будинку. Мотив простий: тепер будинок не «наш», своє ми забираємо, а далі хоч трава не рости. Хто правий у цій ситуації? Розбираємося в проблемі.
  • Капремонт будинку при передачі його ОСББ: хто винен і що робити Чи повинне комунальне підприємство при передачі ОСББ будинку провести його капітальний ремонт? Якщо комунальники відмовляються проводити капремонт, то що робити?
  • Не хочу бути в ОСББ! Декілька власників багатоквартирного будинку не хочуть брати участь в ОСББ, платити внески і керуватися рішеннями об’єднання. Як бути з такими мешканцями? Чи є вони учасниками ОСББ автоматично?
  • Створили ОСББ: доля орендарів приміщень багатоповерхівки Орендарі приміщень у багатоквартирному будинку платили орендну плату «місту». Зараз у будинку створено ОСББ. Кому тепер перераховувати орендну плату? Чи зміняться ставки на оренду в цьому випадку? Чи може ОСББ «вигнати» орендарів?
  • ОСББ здає дах для сонячних батарей: чи законно? Підкажіть, будь ласка, чи може ОСББ здати в оренду дах під монтаж сонячних батарей для генерування електроенергії?
  • ОСББ приймає готівку: коли потрібен РРО? ОСББ приймає готівкові кошти від мешканців. Коли можна обійтися без РРО, а коли — ні?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі