16.08.2018

Створили ОСББ: доля орендарів приміщень багатоповерхівки

Орендарі приміщень у багатоквартирному будинку платили орендну плату «місту». Зараз у будинку створено ОСББ. Кому тепер перераховувати орендну плату? Чи зміняться ставки на оренду в цьому випадку? Чи може ОСББ «вигнати» орендарів?

Для того, щоб відповісти на це запитання, перше, що потрібно з’ясувати: хто власник орендованого приміщення в багатоповерхівці під управлінням ОСББ.

Якщо власником орендованого приміщення є органи місцевого самоврядування, то напряму ця ситуація ОСББ не стосується. Таким чином, усе залишиться по-старому. Орендодавець буде так само сплачувати орендну плату «місту».

А ось якщо приміщення, що здається, — це спільна власність співвласників, то тут буде вже інша розмова. Орендодавцем виступатиме вже ОСББ.

До речі, на практиці іноді трапляються ситуації, коли спільна власність співвласників досі знаходиться у «міста». І це незважаючи на те, що мешканцям, які приватизували квартири в багатоповерхівці, допоміжні приміщення будинку переходять у спільну сумісну власність автоматично (див. рішення КСУ від 02.03.2004 р. № 4-рп/2004). Утім, як і у власність володільців неприватизованих квартир.

Тут нагадаємо, що Закон про ОСББ передбачає особливості процедури здачі в оренду приміщень, що перебувають у багатоквартирному будинку.

Отже, відповідно до ст. 26 Закону про ОСББ власник приміщення в багатоквартирному будинку «під ОСББ», може здати його в оренду для:

а) проживання фізичній особі;

б) здійснення господарської діяльності фізичній або юридичній особі, якщо така діяльність не суперечить установленим нормам використання приміщень у житлових будинках і не завдає шкоди інтересам власників (користувачів) та навколишньому середовищу.

Загальні ж об’єкти багатоповерхівки передаються в користування (у тому числі й на умовах оренди) фізичним і юридичним особам на підставі рішення загальних зборів ОСББ. При цьому знову ж таки використання орендарями таких об’єктів не повинне тягнути за собою погіршення експлуатації багатоквартирного будинку.

Важливо! У будь-якому разі не допускається передача в оренду квартири або нежилого приміщення для ведення господарської, підприємницької та іншої діяльності, якщо це суперечитиме інтересам або обмежуватиме права інших власників (користувачів) приміщень.

Чи можуть співвласники «вигнати» орендаря

Виходячи з положень Закону про ОСББ вони мають на це повне право.

Аргументом може виступити те, що діяльність орендарів:

1) суперечить установленим нормам використання приміщень у житлових будинках та/або завдає шкоди інтересам власників (користувачів) та навколишньому середовищу;

2) суперечить інтересам або обмежує права інших власників і користувачів приміщень;

3) тягне за собою погіршення експлуатації багатоквартирного будинку.

У такому разі ОСББ від імені співвласників має право подати позов до суду на власника приміщення — орендодавця. У позові можуть вимагати розірвати договір оренди і зобов’язати орендаря звільнити приміщення.

Також позиватися до орендодавця —власника орендованого приміщення має право один зі співвласників житлового будинку.

Тепер що стосується розміру орендної плати і застосування «орендних» ставок. У вашій ситуації, дорогий читачу, орендовані приміщення, радше за все, належать органам місцевого самоврядування. Тому дивимося в діючий договір оренди і платимо так, як ним передбачено.

Але якщо приміщення перебувають у спільній власності мешканців будинку, то встановлювати плату за користування приміщенням будуть ОСББ і орендар за домовленістю.