20.08.2018

Нижчеоплачувана посада: як визначити

Працівника переводять на іншу посаду. Після переведення загальний розмір зар плати працівника зменшився, при цьому розмір окладу збільшився, а надбавка за складність і напруженість у роботі — зменшилася. Чи вважається така посада нижчеоплачуваною і чи застосовувати до цього працівника гарантію ч. 1 ст. 114 КЗпП?

Дійсно, у разі переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу (посаду) ч. 1 ст. 114 КЗпП передбачена гарантія про збереження середнього заробітку за попередньою посадою протягом перших двох тижнів з моменту переведення. Щоб зрозуміти, яка робота (посада) вважається нижчеоплачуваною, давайте згадаємо, з чого складається заробітна плата.

Так, згідно зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР структура зарплати складається з:

— основної заробітної плати;

— додаткової заробітної плати;

— інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для працівників та посадових окладів для службовців.

Розширений склад виплат, що входять до фонду основної заробітної плати, зазначений у п. 2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5).

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи, винахідництво та за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, а також премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Виплати, які входять до фонду додаткової заробітної плати, перераховані в п. 2.2 Інструкції № 5.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати — це виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати у межах грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, не передбачені актами чинного законодавства або вироблювані понад установлені норми.

Зверніть увагу: з усіх складових заробітної плати основна зарплата є постійною виплатою.

Тобто, встановивши певний розмір окладу (тарифної ставки, розцінки), роботодавець не може його змінити без дотримання певних вимог. Тому з місяця у місяць основна зарплата працівника буде незмінною.

А ось про додаткову зарплату такого не скажеш. Нарахування виплат, що включаються до додаткової зарплати, залежить від багатьох факторів, і розмір додаткової зарплати може змінюватися щомісячно. Рішення про встановлення надбавки та її розмір приймає керівник.

Інакше кажучи, при переведенні на іншу посаду з більш високим розміром окладу керівник може прийняти рішення про встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі в меншому розмірі, ніж до переведення. До того ж надалі розмір такої надбавки може бути збільшений, зменшений або взагалі надбавку можуть відмінити.

Усе це свідчить про те, що додаткова заробітна плата — величина не постійна і застосовувати її для визначення нижчеоплачуваної роботи не доцільно. Тому для цілей ч. 1 ст. 114 КЗпП під переведенням на нижчеоплачувану роботу слід розуміти таке переведення, за якого у працівника зменшується основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка, відрядна розцінка).