№67

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2018/№ 67 Інші номери журналу ›
  • Сімейні фермери — платники єдиного податку групи 4 Закон України від 10.07.2018 р. № 2497-VIII
  • Якщо в ПН… помилка в даті Сьогодні знову повернемося до теми помилок у податкових накладних (ПН). І поговоримо про таку поширену помилку, як помилка в даті. Що, коли ПН помилково склали не тим днем? Які це матиме наслідки для продавця і покупця та як виправити ситуацію?
  • Подарункові сертифікати Усі плюси, пов’язані з придбанням подарункових сертифікатів покупцем, очевидні і добре відомі. У першу чергу, це оригінальний, сучасний і універсальний подарунок, який не вимагає величезної витрати часу на його пошук і не примушує дарувальника «сушити голову» над подарунком… Не менш привабливий випуск подарункових сертифікатів і для продавця. Головне питання у нього: як правильно відобразити такі операції в обліку? Про це наша стаття.
  • Переведення на нижчеоплачувану роботу У житті трапляється всяке… Буває, що кар’єрне зростання змінюється падінням. Але законодавець таку неприємність підсолодив грошовою гарантією. Про нюанси переведення на постійну нижчеоплачувану роботу й поговоримо сьогодні.
  • Понадлімітне споживання електроенергії На «гарячу лінію» нашої редакції звернулася читачка із запитаннями про плату за понадлімітне споживання електроенергії. Зокрема, її цікавить: (1) чи є така підвищена плата господарською санкцією; (2) чи вважається понадлімітно спожита електроенергія використаною у господарській діяльності? Що ж, давайте розберемося. Тим більше, що наразі ця тема дуже актуальна внаслідок нещодавніх суттєвих змін у законодавстві.
  • Продаж ключів активації = ІТ-пільга Суть спору. Підприємство реалізовувало покупцям ключі активації до програмної продукції. До таких операцій підприємство застосовувало ІТ-пільгу за п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 261), тому не оподатковувало їх ПДВ. При перевірці податківці вирішили, що до операцій з продажу ключів активації не може застосовуватися ІТ-пільга, а вони повинні оподатковуватися 20 % ПДВ. Тому направили підприємству податкове повідомлення-рішення (ППР) з донарахованим ПДВ і штрафними санкціями. Не погодившись із контролерами, підприємство звернулося з позовом до суду, щоб оскаржити ППР.
  • Як правильно дати грошей самому собі Підприємець під час внесення власних грошей на свій поточний рахунок зазначив у призначенні платежу: «Внесення на рахунок безповоротної фінансової допомоги». Чи включати цю суму в оподатковуваний дохід? Якщо так, то чи можна якось виправити ситуацію?
  • Індексуємо зарплату за вересень 2018 року Індексацію заробітної плати повинні проводити усі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2004 — 2018 роки виплачено в серпні 2018 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у липні 2018 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 57, с. 30. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації щодо доходів, нарахованих у 2004 — 2018 роках, якщо вони виплачуються в серпні 2018 року.
  • Нижчеоплачувана посада: як визначити Працівника переводять на іншу посаду. Після переведення загальний розмір зар плати працівника зменшився, при цьому розмір окладу збільшився, а надбавка за складність і напруженість у роботі — зменшилася. Чи вважається така посада нижчеоплачуваною і чи застосовувати до цього працівника гарантію ч. 1 ст. 114 КЗпП?
  • Аванс за товари/послуги через підзвітну особу: коли формувати податковий кредит Якщо підзвітна особа надає авансовий звіт і здає на склад придбаний товар, то у більшості випадків податковий кредит виникне за датою авансового звіту. Але іноді трапляється так, що на руках у працівника лише документи про авансову оплату. Сам же товар надійде пізніше. Коли у такому разі у підприємства виникає право на податковий кредит?
  • Залік авансу в рахунок іншого договору: причина в РК? Хочемо зарахувати отриманий від покупця аванс за товари, відвантажені йому за іншим договором. Раніше у такому разі в РК писали «Залік попередньої оплати…». Яку причину зараз зазначати в РК?
  • Не вживайте конфліктогенів Чого-чого не вживати? Не хвилюйтеся, зараз розберемося. У старовинному сексистському жарті стверджується, що справжня жінка може зробити ні з чого три речі: капелюшок, салат і скандал. Згідно з професійним досвідом автора, скандал, тобто сильний і непродуктивний конфлікт, здатні створювати усі люди, незалежно від статі. Як же їм це вдається?
  • Неплатникам аліментів: земля горітиме під ногами Закон України від 03.07.2018 р. № 2475-VIII, який набирає чинності 28 серпня, має на меті посилення захисту права дитини на належне утримання, зокрема, на аліменти.
  • Інкасуємо виручку: як заповнити ВКО/ПКО Щоб здати готівку до банку, в реквізиті «Видати» ВКО зазначають П. І. Б. касира або іншого працівника підприємства, відповідального за здавання готівки до банку. Аналогічно діють, якщо видають кошти за видатковими відомостями, наприклад, заробітну плату працівникам підприємства.
  • РРО-нюанси від головних податківців Щодо роздрукування копії фіскального звітного чека. Якщо використовується версія РРО, яка має функцію та дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чека, то у разі втрати оригіналу такого чека суб’єкт господарювання має можливість роздрукувати копію звітного фіскального чеку та підклеїти його до відповідного розділу КОРО.
  • Верховний Суд розглядає не всі справи ВС має право відмовити у відкритті касаційного провадження у справах незначної складності (малозначних).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі