20.08.2018

Неплатникам аліментів: земля горітиме під ногами

Закон України від 03.07.2018 р. № 2475-VIII, який набирає чинності 28 серпня, має на меті посилення захисту права дитини на належне утримання, зокрема, на аліменти.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину — 50 % від прожиткового мінімуму (ПМ) на дитину відповідного віку — тепер став гарантованим. При цьому мінімальний рекомендований розмір аліментів становить один розмір ПМ на дитину відповідного віку і може бути призначений судом у разі достатності доходу платника аліментів.

Крім того, неплатникам аліментів, а також і тим, хто вступає з ними в правові відносини, необхідно враховувати, що тепер їм буде відмовлено в:

— перереєстрації, знятті з обліку транспортного засобу з метою його відчуження;

— нотаріальному посвідченні будь-яких угод, спрямованих на відчуження майна;

— реєстрації прав власності на майно, якщо відповідно до поданих для такої реєстрації документів майно відчужене неплатником аліментів.

Тому тепер при придбанні, наприклад, квартири покупцеві необхідно вимагати від продавця, серед іншого, і підтвердження відсутності продавця в Єдиному реєстрі боржників по аліментах.

Зміни спрямовані також на те, щоб засновник юридичної особи — неплатник аліментів не зміг продати (іншим способом здійснити відчуження) свою частку в статутному капіталі юрособи.