17.12.2018

Воєнний стан = форс-мажор?

Новина про введення воєнного стану схвилювала усіх. Заходи, до яких може вдатися керівництво нашої країни у рамках воєнного стану, всеосяжні. Торкнутися можуть (підкреслюємо: можуть) і бізнесу у тому числі. Важливо розуміти, чи може режим воєнного стану вважатися форс-мажором. Розбираємося в проблемі.

Здавалося б, відповідь очевидна! Чим може бути воєнний стан, якщо не форс-мажором?!

Та все ж давайте проаналізуємо нормативно-правові акти.

Форс-мажор (за ЦКУ та ГКУ — обставини непереборної сили) може вплинути в першу чергу на перебіг позовної давності (пп. 1, 2, 4 ч. 1 ст. 263 ЦКУ), а також звільнити від відповідальності за порушення зобов’язання (ст. 617 ЦКУ, ч. 2 ст. 218 ГКУ).

Що ж таке форс-мажор (обставини непереборної сили)?

Найбільш деталізоване визначення закріплене в ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР. Це надзвичайні і невідворотні обставини, які об’єктивно унеможливлюють виконання договірних зобов’язань і обов’язків відповідно до нормативних актів. Далі ч. 2 ст. 141 «торгово-промислового» Закону, про яку ми сказали вище, дає приблизний перелік таких подій. Усі їх цитувати не будемо.

Виберемо найбільш близькі до ситуації, що склалася.

Серед них: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна загроза такого конфлікту (включаючи ворожі атаки, блокади, військове ембарго), загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена і неоголошена війна, диверсії, піратство, вторгнення, блокада, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, реквізиція, тривалі перерви в роботі транспорту, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо.

Введення воєнного стану автоматично не звільняє від відповідальності за невиконання зобов’язань

Інша справа, якщо перелічені вище обставини об’єктивно роблять неможливим виконання зобов’язання.

Тобто усе залежить ще й від суті останнього. Наприклад, введення обмежень щодо в’їзду громадян Російської Федерації чоловічої статі віком від 16 до 60 років може перешкоджати виконанню зобов’язань співаком-чоловіком, який потрапляє в цей віковий діапазон. Чи якщо буде введена комендантська година, то це може перешкоджати проведенню заходу в ці години. Також припинення резидентами платежів в іноземній валюті (у грошовій формі і банківських металах) за договорами поруки через банки робить неможливим виконання зобов’язань за відповідним договором*. У цих випадках можна говорити, що за таких обставин боржники будуть звільнені від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язань.

* Автоматично подібні обмеження з уведенням воєнного стану не діють. Для кожного конкретного обмеження потрібне окреме рішення НБУ (див. п. 1 постанови Правління НБУ від 28.11.2018 р. № 132).

Варто бути напоготові й у разі чого звертатися до Торгово-промислової палати за підтвердженням форс-мажору. Крім того, треба негайно повідомити про виникнення таких обставин свого контрагента (звісно, якщо інше не передбачене договором).

Дуже сподіваємося, що ситуація в нашій країні владнається.

Мирного нам усім неба над головою!