05.02.2018

«Касові» новини від ДФСУ

Податківці у Базі знань (категорія 109.15) роз’яснили окремі норми нещодавно прийнятого Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

1. Податківці наголошують: підприємства, що мають відокремлені підрозділи, які проводять касові операції і режим роботи яких не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії підприємства — юридичної особи (у тому числі у вихідні та святкові дні), внутрішнім документом визначають порядок взаємодії відокремлених підрозділів із бухгалтерією підприємства — юридичної особи.

2. Відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або банку чи небанківської фінансової установи, без її оприбуткування в касі установи/підприємства.

До речі, Нацбанк підготував проект постанови, якою вносяться зміни до постанови Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

У документі передбачено дозволити суб’єктам господарювання протягом перехідного 6-місячного періоду використовувати раніше надруковані форми первинного обліку касових операцій.