15.02.2018

Рокіровка працівниць

Основна працівниця з інвалідністю йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. На період такої відпустки на її місце приймають іншу працівницю, якій також установлена інвалідність. Чи зможе підприємство зарахувати її в рахунок виконання «інвалідного» нормативу?

До розрахунку «інвалідного» нормативу включають всі робочі місця, зайняті штатними працівниками, прийнятими на постійну, тимчасову або сезонну роботу (див. постанову ВСУ від 04.07.2011 р. № 21-159а11).

Детальний перелік категорій працівників, які потрапляють до розрахунку СКШП, наведено в пп. 2.4, 2.5 і п.п. 3.2.2 Інструкції № 286. До них також належать працівники, для яких це місце роботи є основним, і вони прийняті для заміщення тимчасово відсутніх працівників (наприклад, у зв’язку з хворобою, відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами, відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею віку, установленого чинним законодавством або колективним договором). Це прямо зазначено в п.п. 2.4.6 Інструкції № 286.

Розрахунок СКШП, яким встановлена інвалідність, проводять аналогічно розрахунку СКШП облікового складу. Але в такому розрахунку беруть участь лише працівники з інвалідністю.

З урахуванням наведеного робимо висновок. Якщо для працівниці з інвалідністю, що прийнята на роботу для заміщення іншої працівниці, тимчасово відсутньої у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до 3 років, це підприємство є основним місцем роботи, то її потрібно враховувати при визначені СКШП облікового складу всіх працівників і СКШП з інвалідністю.

Якщо ж така працівниця — зовнішній сумісник, то її при розрахунку СКШП не враховують.

А якщо ця працівниця — внутрішній сумісник (працевлаштована за основним місцем роботи і за сумісництвом в одного роботодавця)? Тоді в обліковій кількості штатних працівників її ураховують як одну особу, незважаючи на те, що вона працює на двох посадах.