№14

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2018/№ 14 Інші номери журналу ›
  • Норматив працевлаштування Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю діє вже не перший рік. І, як правило, коли про нього дізнаються наші роботодавці, то тяжко зітхають: де ж знайти таких осіб, щоб працювали як здорові, та ще й норматив допомогли виконувати... А може, потрібно не зітхати, а просто проаналізувати, на якому робочому місці на вашому підприємстві можна працевлаштувати працівника з інвалідністю? Можливо, знайдеться, наприклад, така робота, яку цей працівник зможе виконувати працюючи вдома, у комфортних для себе умовах. Адже сьогодні Інтернет надає нам з вами необмежені можливості! Не потрібно вішати ярлики «інвалід», «чорнобилець», «одинока мати» тощо. Потрібно оцінювати досвід, вміння, знання і бажання працювати. Мисліть позитивно — і буде вам «плюсик в карму». Ну а зараз пропонуємо вам усе ж таки поговорити про норматив працевлаштування осіб з інвалідністю.
  • Працівник з інвалідністю Ви вже знаєте, що роботодавець може використовувати працю осіб з інвалідністю будь-якої групи, якщо згідно з висновками МСЕК стан їх здоров’я дозволяє виконувати професійні обов’язки. Трудові відносини з такими особами роботодавець будує за стандартними правилами, але з урахуванням певних вимог, зафіксованих у трудовому законодавстві. Яких саме? Зараз дізнаєтеся.
  • Податкові пільги підприємствам інвалідів Громадські організації осіб з інвалідністю можуть створювати підприємства й організації. При цьому такі організації для цілей оподаткування користуються певними пільгами. Як правильно користуватися цими «податковими» пільгами і що для цього потрібно? Надамо відповіді на ці запитання прямо зараз. Цю статтю присвятимо пільгам з податку на прибуток, ПДВ, «нерухомого» податку і рентної плати за спецводокористування. Отже, приступимо.
  • ЄСВ: якщо працівнику встановили/«зняли» інвалідність Працівнику підприємства встановили/«зняли» інвалідність. Яку ставку ЄСВ застосовувати до його зарплати у місяці зміни статусу «звичайний працівник — працівник з інвалідністю»? Чи потрібно за працівником з інвалідністю виконувати вимогу про сплату ЄСВ у сумі, не нижчій за мінімальний страховий внесок? Як відобразити доходи такого працівника у Звіті з ЄСВ? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.
  • Підприємець — особа з інвалідністю Дієздатні громадяни з інвалідністю без перешкод можуть зареєструватися підприємцями. Але ви вже знаєте, що особам з інвалідністю надаються пільги в різних сферах. Тому неодмінно виникає запитання: чи є пільги в оподаткуванні доходів підприємців, які мають інвалідність? Розбираємося разом!
  • Довідку надано із «запізненням» на шість років Приводом для написання цієї статті стала ось така цікава ситуація, описана нашим читачем у своєму листі. Працівник, який був прийнятий на роботу 1 лютого 2012 року, у січні 2018 року надав довідки до актів огляду у МСЕК про встановлення йому інвалідності. З цих довідок випливає, що він весь період роботи на цьому підприємстві мав інвалідність ІІІ групи. Починаючи з якого періоду такий працівник має право на щорічну відпустку збільшеної тривалості (надавалася відпустка тривалістю 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік)? Що робити зі ставкою ЄСВ та звітністю за формою № Д4? Чи можна застосувати до працівника заходи стягнення за ненадання інформації про встановлену йому інвалідність?
  • Нараховуємо резерв відпусток. Яку ставку ЄСВ застосовувати? На нашому підприємстві працюють у тому числі особи з інвалідністю. Яку ставку ЄСВ слід застосовувати при створенні резерву відпусток для таких осіб: пільгову — 8,41 % чи загальну — 22 %?
  • ПДВ-пільга і путівки особам з інвалідністю Наше підприємство продає путівки своїм співробітникам на санаторно-курортне лікування і відпочинок осіб з інвалідністю. Яким документом слід підтверджувати право на ПДВ-пільгу?
  • Створюємо робоче місце для працівника з інвалідністю Плануємо прийняти на роботу особу з інвалідністю. Чи потрібно якось спеціально облаштовувати її робоче місце?
  • Атестація робочого місця: проводити чи ні? Чи повинно підприємство проводити спеціальну атестацію робочого місця, створеного для особи з інвалідністю?
  • Працюємо з інвалідами за ЦПД Наше підприємство уклало з фізособою договір підряду. Чи важливий у цьому випадку той факт, що фізособа має інвалідність? Чи є пільги в оподаткуванні?
  • Рокіровка працівниць Основна працівниця з інвалідністю йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. На період такої відпустки на її місце приймають іншу працівницю, якій також установлена інвалідність. Чи зможе підприємство зарахувати її в рахунок виконання «інвалідного» нормативу?
  • Фермер + ЄСВ = ? Чи повинен член фермерського господарства сплачувати ЄСВ «за себе», якщо він має інвалідність і працює за трудовим договором у іншого роботодавця?
  • Неповнолітній працівник з інвалідністю: 8,41 чи 22? Підприємство працевлаштувало неповнолітнього працівника з інвалідністю (надана форма № 080/о). Чи має право підприємство нараховувати ЄСВ на зарплату такого працівника за ставкою 8,41 %?
  • Відпустка і трудова доплата Одному з працівників ФОП встановили інвалідність. У лютому такий працівник йде у відпустку. Чи потрібно нараховувати працівнику «трудову» доплату до «мінімалки», якщо через нараховані відпускні, що припадають на поточний місяць, сума зарплати за цей місяць, розрахована виходячи з окладу, виявилася нижча за мінімальну зарплату? З якої суми сплачувати ЄСВ?
  • Щорічна відпустка особи з інвалідністю, що працювала в Чорнобильській зоні Працівник з інвалідністю III групи увесь робочий рік відпрацював у зоні гарантованого добровільного відселення, утвореної внаслідок Чорнобильської катастрофи. Якої тривалості має бути надана щорічна відпустка цьому працівнику за вказаний робочий рік?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі