15.02.2018

Фермер + ЄСВ = ?

Чи повинен член фермерського господарства сплачувати ЄСВ «за себе», якщо він має інвалідність і працює за трудовим договором у іншого роботодавця?

З 1 січня 2018 року за загальним правилом члени фермерського господарства (далі — ФГ) є платниками єдиного внеску «за себе» (див. п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Виняток із цього правила — члени ФГ, які:

— належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах. Такі особи окремо ЄСВ «за себе» не сплачують;

— отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). Такі «виняткові» особи можуть бути платниками єдиного внеску «за себе» за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Член ФГ, про якого йдеться у запитанні, можна сказати, є двічі «винятковою» особою. Адже він, працюючи на умовах трудового договору в іншого роботодавця, підлягає страхуванню як найманий працівник. Крім того, він має інвалідність.

До речі, про свій винятковий статус, а отже, і про право не сплачувати ЄСВ «за себе», такому члену ФГ повідомляти податківців не потрібно, якщо він отримує пенсію згідно із законом.

Якщо ж він отримує соціальну допомогу від Фонду соцстрахування або Управління праці та соцзахисту населення, то податківцям рекомендуємо надати довідку до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.