04.01.2018

«Старі» необоротні активи, що переводяться у «подвійні» операції після 01.07.2015 р., беруть участь у перерахунку як «нові» необоротні активи

Чи необхідно за придбаним та/або виготовленим до 1 липня 2015 року необоротним активам здійснювати перерахунок частки використання таких необоротних активів у оподатковуваних операціях, якщо необоротні активи придбавалися для використання в оподатковуваних операціях, а в подальшому почали частково використовуватися в неоподатковуваних операціях?

Якщо при придбанні та/або виготовленні до 1 липня 2015 року необоротних активів платник податку сформував податковий кредит, а в подальшому такі активи почали частково використовуватися в неоподатковуваних операціях, платник податку повинен на дату початку їх фактичного використання в таких операціях, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 199.1 ст. 199 ПКУ та здійснити перерахунок частки використання таких необоротних активів у оподатковуваних операціях виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ.

За матеріалами БЗ 101.14