№01-02

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2018/№ 01-02 Інші номери журналу ›
  • Завершальні записи 2017 року: пам’ятка бухгалтера Ось і промайнув ще один рік. Саме час підбивати підсумки року, що минає, робити висновки, будувати плани на майбутнє. Бухгалтери, окрім особистих підсумків, підбивають бухгалтерські підсумки роботи підприємства: підраховують і нараховують податок на прибуток, закривають рахунки обліку доходів і витрат, визначають фінансовий результат діяльності підприємства і, нарешті, виводять остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років. На допомогу вам, наші дорогі читачі, нагадаємо основні «одноразові» записи, які неодмінно згодяться, коли ви «закриватимете» бухгалтерський 2017 рік.
  • Річний перерахунок ПДВ: загальне Ось і настав Новий рік! А разом з ним і час для підбиття торішніх бухгалтерських та податкових підсумків. Традиційна підсумкова процедура, без якої деяким ПДВшникам, що здійснюють оподатковувані і неоподатковувані операції, не обійтися, — річний перерахунок ПДВ. Забули, як він проводиться? Цікаво, що змінилося з часів ПДВ-перерахунку-2016? Тоді читайте цей номер! У ньому ми розібрали ці питання по кісточках.
  • Оформляємо річний перерахунок В останньому періоді звітного року платники ПДВ повинні перерахувати вчинені за рік покупки «подвійного призначення», щоб підкоригувати часткові ПЗ, нараховані за п. 199.1 ПКУ. Якими документами оформити перерахунок-коригування, і розглянемо прямо зараз.
  • Перерахунок за «старими» необоротними активами Про старі правила розподілу, коли ПДВ за «подвійними» придбаннями поділяли на «оподатковуваний» (який відносився до складу податкового кредиту) і «неоподатковуваний» (який у податковий кредит не потрапляв), сьогодні нагадує лише вціліла з тих часів назва ст. 199 ПКУ. Проте в деяких випадках платникам досі доводиться їх застосовувати. Перерахунок за «подвійними» необоротними активами, придбаними/виготовленими до 01.07.2015 р., — саме той деякий випадок. У вас такі активи є? Тоді давайте разом згадаємо, як їх потрібно «перераховувати».
  • Нестабільні пільгові операції і річний перерахунок Деякі платники, можливо, вже зітхнули з полегшенням — зав’язавши цього року з неоподатковуваними операціями. Інші, навпаки, щойно отримали пільгу. Є і ті платники, у яких неоподатковувана операція взагалі була разова. Про те, як провести річний перерахунок ПДВ у таких «специфічних» ситуаціях, і поговоримо у статті.
  • Бухгалтерський облік ПДВ-розподілу Бухгалтерський облік — невід’ємна складова ПДВ-розподілу. Можливо, він і знаходиться «в тіні» власне ПДВ-обліку, однак йому теж потрібно приділити певну увагу. Саме цим ми зараз і займемося!
  • Пільга нова — коефіцієнт ЧВ старий Підприємство у 2016 році проводило як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. Тож за результатами 2016 року було здійснено річний перерахунок. У 2017 році за рішенням керівника мали намір відмовитися від неоподатковуваних операцій, тому фактично їх не проводили (відповідно, не було приводу для нарахування часткових ПЗ). Проте під кінець 2017 року ми виграли тендер на постачання неоподатковуваної продукції і з листопада місяця, по суті, працюємо на обидві діяльності. Чи треба нам заново розраховувати коефіцієнт анти-ЧВ і заповнювати додаток Д7 до декларації за листопад 2017 року?
  • Куди включити УР при річному перерахунку? Наше підприємство протягом 2017 року подало декілька УР до декларацій з ПДВ 2016 року, якими були відкориговані показники з рядка 1.1. Чи потрібно нам за підсумками таких виправлень уточнити декларацію за грудень 2016 року (перерахувати в таблиці 1 додатка Д7 річний коефіцієнт за 2016 рік і дані в таблиці 2), а також усі декларації календарного поточного року, в яких нараховані часткові ПЗ? Чи достатньо врахувати коригування обсягів з УР, поданих цього року при розрахунку річного коефіцієнта за 2017 рік?
  • Нарахування «часткових» ПЗ не в тому місяці Підприємство нарахувало компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 199.1 ПКУ у липні, а мало їх нарахувати у червні. Чи потрібно виправляти таку помилку, адже за підсумками річного перерахунку результат буде однаковий?
  • Компенсація невідображеного податкового кредиту Підприємство придбало товар, який використовується у подвійних операціях (про це відомо). Однак податковий кредит за таким товаром не відображено, оскількі реєстрацію податкової накладної в ЄРПН заблоковано. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати «компенсуючий» ПДВ?
  • «Перерахунковий» РК запізнився з реєстрацією: в яку декларацію? У підприємства за результатами річного перерахунку збільшився ЧВ. Відтак виникла потреба зменшити нараховані при первісному розподілі податкові зобов’язання. РК на таке зменшення зареєстровано в ЄРПН з порушенням строків. У якому ПДВ-періоді таке зменшення відображати в декларації?
  • При переведенні активів з «подвійних» операцій в оподатковувані нараховані раніше ПЗ можна зменшити Лист Державної фіскальної служби України від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15
  • «Старі» необоротні активи, що переводяться у «подвійні» операції після 01.07.2015 р., беруть участь у перерахунку як «нові» необоротні активи Чи необхідно за придбаним та/або виготовленим до 1 липня 2015 року необоротним активам здійснювати перерахунок частки використання таких необоротних активів у оподатковуваних операціях, якщо необоротні активи придбавалися для використання в оподатковуваних операціях, а в подальшому почали частково використовуватися в неоподатковуваних операціях?
  • Часткове нарахування ПЗ: зведена таблиця Підбиваючи підсумок вищезазначеному, сформуємо основні висновки в короткій і доступній формі — у формі таблиці.
  • Бухгалтерський тест за грудень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — немає проблем. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте строго між нами перевіримо, як добре «зайшли» теми грудневих номерів.
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
  • Заповнення РК до підсумкової ПН Нагадаємо, що влітку податківці змінили думку щодо оформлення «роздрібного» повернення і почали вимагати складати розрахунок коригування (далі — РК) до підсумкової ПН. Докладніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 63, с. 3. Тепер вони роз’яснили (категорія 101.16 Бази знань), як заповнювати РК до підсумкової ПН у разі повернення товару, який був реалізований за готівку.
  • Нові форми звітності, які застосовуються з 1 січня 2018 року ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу на те, що з 01.01.2018 р. запроваджено оновлені форми звітності.
  • Новий довідник Типів об’єктів оподаткування ДФСУ на своєму сайті (sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html) оприлюднила оновлений (станом на 22.12.2017 р.) довідник Типів об’єктів оподаткування, який потрібен для заповнення форми 20-ОПП.
  • Перевірки додержання законодавства про працю: є форми Мінсоцполітики наказом від 18.08.2017 р. № 1338 затвердило форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування інвалідів.
  • Новий перелік держав (територій) для «трансфертних» операцій Кабмін постановою від 27.12.2017 р. № 1045 затвердив новий перелік держав (територій), операції з резидентами яких визнаються контрольованими, у зв’язку із зміною критеріїв формування такого переліку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі