08.01.2018

Медична реформа стартувала!

З 1 січня 2018 року введено в дію Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 р. № 2168-VIII, який дає старт медичній реформі.

На першому етапі з 1 січня 2018 року у межах програми медичних гарантій держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів Держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов’язаних із наданням:

1) екстреної медичної допомоги;

2) первинної медичної допомоги;

3) вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

4) третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

5) паліативної медичної допомоги;

6) медичної реабілітації;

7) медичної допомоги дітям до 16 років;

8) медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Заплановано у 2019 році початок реформи на рівні спеціалізованої допомоги (лікарі-спеціалісти), у 2020 році — на рівні високоспеціалізованої допомоги (стаціонарне лікування в лікарнях).

На першому етапі для отримання медичної допомоги пацієнт може обрати будь-якого терапевта, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місця проживання чи реєстрації.

Якщо ви вже маєте лікаря, який лікує вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і йому довіряєте, просто підпишіть з ним декларацію. Обрати свого лікаря та підписати декларацію можна буде з 1 квітня 2018 року. До цього часу підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Для всієї території України встановлюються єдині тарифи оплати надання медичних послуг, лікарських засобів та медичних виробів, розміри реімбурсації лікарських засобів, які надаються пацієнтам за програмою медичних гарантій.

Уряд постановою від 27.12.2017 р. № 1075 вже затвердив Методику розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування (набрала чинності з 1 січня 2018 року).