04.06.2018

Експорт не під той інвойс

Підприємство займається експортом власної продукції. Товар відвантажується після отримання коштів від покупця. Що загрожує підприємству, якщо кошти надійшли за оплаченим інвойсом від 12.03.2018 р., а при митному оформленні оплаченого товару в митній декларації (МД) зазначили дату іншого інвойсу — від 26.03.2018 р.? Чи будуть проблеми при знятті такої операції з контролю?

Нічого страшного вам не загрожує. При цьому якщо інвойс від 12.03.2018 р. і інвойс від 26.03.2018 р. складені під один договір на експорт продукції, то й особливих проблем зі зняттям експортної операції з контролю банку не буде. Пояснимо.

Інвойс — документ, що надається продавцем покупцеві і містить перелік товарів, їх кількість і ціну, за якою вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вагу тощо), умови постачання і відомості про відправника й одержувача.

Так от, при оформленні експортної МД у графі 44 «Додаткова інформація/Подані документи/Сертифікати і дозволи» декларант зазвичай зазначає відомості про документи, необхідні для здійснення митного контролю (п. 1 розд. II Порядку № 651*). Це дата і номер експортного контракту, дати і номери рахунків (інвойсів), що підтверджують вартість товарів тощо. Мабуть, у цій графі МД у вас засвітилася «помилкова» інформація за інвойсом. Причому, як випливає із запитання, цей помилково вказаний інвойс ще не оплачений покупцем-нерезидентом.

* Порядок заповнення митних декларацій..., затверджений наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. № 651.

Згідно з п. 2.3 Інструкції № 136** банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього.

** Інструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою НБУ від 24.03.99 р. № 136.

Тобто, по суті, ваші постачання на експорт, які ви проводите після отримання передоплати від нерезидента, банк не контролює.

Проте якщо за другим вашим інвойсом, помилково зазначеним в експортній МД, передоплата ще не зайшла від нерезидента, тоді банк неодмінно візьме на контроль неоплачену експортну операцію, отримавши інформацію з Реєстру МД.

По суті, якщо обидва ваші інвойси (від 12.03.2018 р. і від 26.03.2018 р.) складені до одного експортного контракту, то зазвичай у банків додаткових запитань бути не повинно. Тільки-но зайдуть гроші від нерезидента, при знятті операції з контролю вони самі «згортають» інвойси і МД, охоплені одним контрактом.

Проте в банку може не виявитися достатньої інформації. Тому врегулювати цю проблему вам доведеться з банком на місці.

Згідно з п. 4.2 Інструкції № 136 банки зобов’язані в разі надходження від нерезидента грошових коштів на користь резидента або якщо резидент зазначений у Реєстрі вивізних МД, вимагати від останнього (залежно від виду операції) копії договору з нерезидентом, актів, рахунків (інвойсів) або інших документів, що підтверджують здійснення експорту продукції, призначеної для продажу (платної передачі), та інших документів, необхідних банку для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків по операції.

Тому якщо в графі 44 МД (як воно передбачене Порядком № 651) вписана інформація за «не тим» інвойсом, у рахунок якого проводиться експортне декларування, то при наданні банку копій згаданих документів (і ваших двох інвойсів) у банкірів не повинно виникати запитань щодо зняття такої операції з валютного контролю.

Ви маєте надати банку документ(и), що підтверджує(ють): товари, які поїхали за експортною МД на адресу нерезидента, є постачанням саме за вже оплаченим інвойсом.

Ще раз повторимо. Надавши банку договір з нерезидентом, а також документи, що підтверджують експорт товару саме під уже оплачений інвойс, без проблем вирішите питання зі зняттям вашої операції з контролю.