№45

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2018/№ 45 Інші номери журналу ›
  • Зменшуючий РК: ураховуємо старі строки Лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • РК до «округленої» ПН Зараз поговоримо про коригування податкових накладних (ПН), в яких раніше проводилися округлення. Під час складання розрахунку коригування (РК) до них постають питання. Як виходити зі становища? Давайте з’ясовувати.
  • Облікували акт не в тому періоді: як бути? Вам, напевно, траплялося отримувати документи від постачальників із запізненням. Це найпоширеніша причина, з якої витрати в обліку відображають не у «своєму» періоді. А іноді момент визнання витрат відкладають умисно — з метою підкоригувати фінрезультат. Ще одна причина запізнілого відображення — відновлення неналежних документів після перевірки*. Чим загрожує така невчасність? І чи варто з цього приводу хвилюватися? Розбираємося.
  • Природні втрати: з нормами та без Під час транспортування, зберігання, переробки, реалізації товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) можуть виникати втрати. Причини їх бувають найрізноманітніші — усихання, розтрушування, розлив, псування, розкрадання тощо. Деякі з них мають цілком об’єктивний характер. Як природність втрат позначається на їх податковому та бухгалтерському обліку? Давайте розберемося.
  • «Безнадійка» у ФОПа-загальносистемника Ця стаття стосується проблеми обліку безнадійної кредиторської заборгованості підприємцем-загальносистемником. Як йому діяти при списанні такої заборгованості? Які наслідки її списання? Давайте розбиратися разом.
  • ПСП для матері з дитиною Працівниці підприємства надавали податкову соціальну пільгу (ПСП) як одинокій матері. У травні 2018 року ця працівниця виходить заміж. При цьому дитину від першого шлюбу її новий чоловік усиновляти не буде. Чи збереже працівниця право на отримання ПСП як одинока мати?
  • Виплата після звільнення Підприємство в січні 2018 року, проводячи остаточний розрахунок з працівником, що звільнявся, помилково не нарахувало йому суму індексації зарплати. Помилку виявили і виправили в травні (індексацію нарахували та виплатили працівнику). Чи потрібно в цьому випадку подавати уточнюючий Податковий розрахунок за 1 квартал із сумою індексації? З якою ознакою доходу відображати таку виплату у формі № 1ДФ?
  • АТО «завершено». Що з АТО-правилами? Підприємства із зони АТО, які керувалися пільговими АТО-правилами, розхвилювалися не на жарт. Адже строк дії цих правил так чи інакше прив’язаний до періоду проведення АТО. А тут лунають заяви про її «завершення»... Чи позначиться це на таких платниках?
  • Особиста здача — на мобільний телефон підприємства Директор оплачував свої комунальні платежі готівкою через банківський термінал. Здачу з цієї операції він зарахував на поповнення рахунку корпоративного мобільного телефону. Що бухгалтерові з цим робити?
  • Експорт не під той інвойс Підприємство займається експортом власної продукції. Товар відвантажується після отримання коштів від покупця. Що загрожує підприємству, якщо кошти надійшли за оплаченим інвойсом від 12.03.2018 р., а при митному оформленні оплаченого товару в митній декларації (МД) зазначили дату іншого інвойсу — від 26.03.2018 р.? Чи будуть проблеми при знятті такої операції з контролю?
  • Чим запам’ятався травень
  • Бухгалтерський тест за травень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — немає проблем. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте строго між нами перевіримо, як добре «зайшли» теми травневих номерів.
  • Зарплата готівкою понад 50 тис.: ДФСУ не проти! ДФСУ у листі від 22.05.2018 р. № 2260/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначила, що (цитуємо за оригіналом) «обмеження 50 000 грн. стосується виключно готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги, та таке обмеження не розповсюджується на розрахунки по виплатах, пов’язаних з оплатою праці співробітників».
  • «Кредитовий підзвіт»: на відрядження без ПДФО ДФСУ у Базі знань (категорія 103.04) зазначає: якщо роботодавець відшкодовує витрати, понесені фізичною особою (працівником) під час відрядження за власні кошти, то сума таких відшкодованих витрат не є об’єктом оподаткування ПДФО, за умови виконання усіх вимог, установлених п. 170.9 ПКУ.
  • Як заповнити декларацію зі «спецводоренти» Податківці у листі від 08.05.2018 р. № 1388/4/99-99-12-02-03-13 роз’яснили, як первинні водокористувачі, що постачають воду, зокрема, населенню та суб’єктам господарювання для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб, мали заповнити звітність з рентної плати за І квартал поточного року.
  • Встановлення місцевих податків: невже щорічно? Мінфін у листі від 26.03.2018 р. № 11230-17-10/8220 зазначив, що до повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС) належить, зокрема, до початку наступного бюджетного періоду прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі