07.06.2018

Невчасно повернули передоплату? Декларуйте!

Підприємство здійснило передоплату нерезиденту за імпортний товар. Товар було поставлено у 180-денний строк, але на суму, меншу, ніж сума передоплати. Залишок передоплати було повернуто після закінчення 180-денного строку. Чи потрібно суму цього залишку відображати у «валютній» декларації?

Нагадаємо: до «валютної» декларації потрапляє заборгованість за ЗЕД-розрахунками, за якими на звітну дату (перше число кварталу) перевищено встановлені законодавством строки здійснення цих контрактів. Тобто якщо за імпортним контрактом була передоплата і протягом 180 днів* не відбулося постачання товару, сума дебіторської заборгованості потрапляє до рядка 13 розділу ІІ «валютної» декларації (докладніше читайте на с. 17 сьогоднішнього номера).

* Про те, як рахувати 180 днів, читайте на с. 13 сьогоднішнього номера.

У нашому випадку постачання товару відбулося, але залишок передоплати «завис» (під нього не було постачання товару). У такій ситуації

залишок авансу, не повернений протягом 180 днів, вважається ЗЕД-розрахунком з порушенням 180-денного строку

У своїх усних консультаціях фіскали підтверджують це і наполягають, що такий залишок потрібно відображати у «валютній» декларації.

А якщо укласти з нерезидентом додаткову угоду, у якій буде встановлено, що залишок передоплати не повертається, а зараховується в оплату товару в подальшому за іншим контрактом? Чи допоможе це уникнути обов’язку подавати «валютну» декларацію? Навряд чи. Адже якщо залишок передоплати нерезидент не повернув протягом 180 днів, фіскали в будь-якому разі вважають, що строк порушено. Вони наголошують: 180-денний строк для імпортера починається з наступного календарного дня після здійснення авансового платежу на користь постачальника товару, що імпортується (див. консультацію із БЗ, підткатегорія 114.10). І байдуже, за яким контрактом буде «висіти» дебіторська заборгованість. Отримаєте обов’язок задекларувати її та ще й ЗЕД-пеню на додачу ☹.

Тож якщо ви за імпортним контрактом отримали товару на суму, меншу, ніж сума передоплати, краще вимагайте у нерезидента повернути залишок валютної передоплати до спливу 180-денного строку. Інакше валюту, що «зависла», доведеться декларувати. Сума такої «завислої» інвалюти потрапить до рядка 13 розділу ІІ «валютної» декларації. Також її буде включено до розділу V «валютної» декларації у складі загальної суми, перерахованої контрагентам-нерезидентам (рядок 2.1 розділу V). А точніше: у звітному періоді, коли було здійснено попередню оплату, уся сума цієї передоплати потрапляє до рядка 2.1 розділу V (як поточна операція). А ось у періоді повернення незакритого залишку передоплати він потрапить до рядка 2.1 розділу V вже зі знаком «мінус». Тобто суму такого залишку буде виключено із загальної суми за рядком 2.1 розділу V у декларації за період, коли залишок авансу буде повернуто.