№46

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2018/№ 46 Інші номери журналу ›
  • Від усіх санкцій АТО-суб’єкта рятує один сертифікат ТПП Лист ДФСУ від 07.05.2018 р. № 2037/6/99-99-14-06-02-15/ІПК
  • Усе, що потрібно знати про купівлю інвалюти Кожне підприємство, яке здійснює зовнішньоекономічну діяльність, стикається з купівлею/продажем іноземної валюти. Цю статтю присвятимо основним правилам придбання інвалюти й опишемо податково-бухгалтерський облік таких операцій.
  • «Без мене — мене женили», або Примусовий продаж інвалюти Ітиметься в цій статті про обов’язковий продаж інвалюти, коли банк здійснює таку операцію без доручення клієнта. Звертаючись до теми обов’язкового продажу інвалюти, відразу згадуєш східну мудрість: «Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове…». Адже, як ви пам’ятаєте, спочатку цей захід передбачався як тимчасовий, проте така вимога подовжувалася регулярно, тільки обсяг інвалюти, що підлягає обов’язковому продажу, змінювався (від 100 % до 50 % суми інвалютних надходжень). Ось і зараз з’явилася хитка надія, що скоро ця вимога «кане в Лету»*... Ну а поки цього не сталося, давайте згадаємо основні правила і податково-бухгалтерський облік обов’язкового продажу інвалюти.
  • Доручаємо банку продати інвалюту Як ви вже добре знаєте, банк здійснює торгівлю іноземною валютою виключно на МВР України незалежно від того, робить він це за дорученням клієнта чи ні (п. 6 розд. I Положення № 281). Про обов’язковий продаж ми сказали в попередній статті, а зараз з’ясуємо, як продати валюту за дорученням підприємства. Тут теж є свої правила.
  • ЗЕД-терпіння резидента: «рахую до 180»... Резидент, який здійснив експортне передпостачання або заплатив нерезидентові авансом, не може розслабитися доти, доки відповідна ЗЕД-операція не буде закрита. Інакше резидент-«ждун», який не отримав належного (якщо, звісно, не звернеться до судів), сплатить ЗЕД-пеню.
  • Декларація про валютні цінності У цій статті розглянемо, в яких випадках і яким чином заповнюється «валютна» декларація, а також у які строки вона подається.
  • Основні «валютні» обмеження В нашій країні дуже суворе валютне законодавство. Робота з іноземною валютою має низку суттєвих обмежень. У цій статті ми розглянемо найбільш поширені з них.
  • Погляд у валютне майбутнє У попередніх статтях сьогоднішнього номера ми неодноразово посилалися на Декрет № 15-93. Утім, незабаром цей нормативно-правовий акт може стати історією. Адже 17.05.2018 р. парламент ухвалив у першому читанні законопроект № 8152*, який скасовує не тільки Декрет № 15-93, але і Закон № 185. Тож на валютне законодавство чекають відчутні зміни. Давайте подивимося, як зміняться валютні правила у разі, якщо законопроект № 8152 стане законом.
  • «Багатосерійний» імпорт: який строк розрахунку порушено? За імпортним контрактом підприємство перерахувало передоплату нерезиденту, але товар надійшов на меншу суму. Потім за тим же контрактом було перераховано нерезидентові другу передоплату — і друге постачання теж виявилося меншим. Як розрахувати період нарахування ЗЕД-пені?
  • Як зняти з валютного контролю імпорт без ввезення товару? Як з метою зняття з валютного контролю закрити документально імпорт товару без його ввезення?
  • Чи пустять на ЄП, якщо порушений строк ЗЕД-розрахунку? Нерезидент не платить підприємству за поставлений за експортним договором товар більше 180 днів. Чи не перешкодить це переходу на ЄП?
  • Невчасно повернули передоплату? Декларуйте! Підприємство здійснило передоплату нерезиденту за імпортний товар. Товар було поставлено у 180-денний строк, але на суму, меншу, ніж сума передоплати. Залишок передоплати було повернуто після закінчення 180-денного строку. Чи потрібно суму цього залишку відображати у «валютній» декларації?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі