15.03.2018

Завищили дохід: чи можна прибрати різниці?

У декларації за 2017 рік помилково завищили дохід (задекларували більше 20 млн грн., а він виявився менше цієї суми). Чи можна не лише виправити суму доходу, але і прибрати різниці, розраховані згідно з розд. III ПКУ?

Так, можна. Для цього необхідно подати уточнюючу декларацію (УД). У ній не забудьте вказати про те, що прийнято рішення не застосовувати податкові різниці з розд. III ПКУ. Також необхідно подати податківцям виправлену фінзвітність. А тепер детальніше.

Згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ платник, річний «бухдохід» якого не перевищує 20 млн грн., може визначати об’єкт оподаткування без коригування фінрезультату на всі різниці з розд. III ПКУ (окрім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років). При цьому такий платник має право прийняти відповідне рішення (про незастосування податкових різниць) не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується встановлений критерій стосовно суми доходу. Жодних інших умов, здатних вплинути на таке право платника, ПКУ не містить. Тобто

якщо 20-мільйонний критерій виконаний, то платник має безумовне право прийняти рішення про незастосування податкових різниць з розд. III ПКУ

Тепер про виправлення помилок.

Порядок виправлення помилок, самостійно виявлених платником, регулює ст. 50 ПКУ. Згідно з п. 50.1 ПКУ платник зобов’язаний виправити помилку, виявлену ним у раніше поданій декларації. Зверніть увагу: виправлення виявленої помилки — не право, а обов’язок платника податків.

Чи є застосування податкових різниць такою помилкою?

Звичайно. В описаній ситуації підприємство помилково завищило дохід і у зв’язку із цим помилково не скористалося правом не коригувати фінрезультат на податкові різниці. Тобто помилка в бухдоході спричинила іншу помилку. А виправити слід і ту, й іншу.

Врахуйте: виправляти такі помилки потрібно за допомогою УД. Додаток ВП для цих цілей не підійде, адже підприємству необхідно повідомити про своє рішення не застосовувати податкові різниці. Для цього в декларації передбачено спеціальне поле, якого в додатку ВП просто немає. У цьому полі платник робить відмітку про прийняте рішення, а в графі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату на усі різниці» вказує № і дату розпорядчого документа, на підставі якого це рішення прийняте (БЗ 102.23.02). Крім того, не забудьте подати податківцям і виправлену фінзвітність (додаток ФЗ), а в УД зробити про це відповідну відмітку. Причому, врахуйте: на думку податківців, подати відкориговану фінзвітність потрібно до надання УД (БЗ 102.23.02). Ну і звичайно, разом з УД подають усі додатки, що містять будь-які показники (незалежно від того, торкнулася їх помилка чи ні).

До речі, про те, що платник може заявити про своє право не коригувати фінрезультат на різниці з розд. III ПКУ при поданні «уточненки», говорять і самі податківці (див. БЗ 102.23.02). У цьому роз’ясненні сказано: платник (з доходом до 20 млн грн.), який не прийняв рішення про незастосування податкових різниць і, відповідно, не вказав у декларації про прийняття такого рішення, може скористатися цим правом, подавши УД і зробивши в ній відповідну відмітку.