№22

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2018/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Виправлення помилки за авансовими внесками За матеріалами категорії 102.25 Бази знань
  • Виправлення помилок у бухгалтерському обліку Цей тематичний номер присвячений питанням виправлення помилок у податковоприбутковому обліку. Але ми вже давно звикли до того, що бухгалтерський і податковий облік тепер тісно переплетені, а правильніше сказати, бухгалтерський облік є основою для формування об’єкта обкладення податком на прибуток. Звідси очевидно, що помилка, яка закралася в бухоблік, запросто залишить свій слід і в податковому обліку. Тому, говорячи про помилки «прибуткові», безумовно, потрібно розпочинати з помилок у бухгалтерському обліку. Які бувають бухгалтерські помилки, як вони впливають на фінансову звітність і як їх виправляти? Давайте з’ясуємо це прямо зараз.
  • Алгоритм виправлення бухгалтерських помилок Очевидна істина: «не помиляється той, хто нічого не робить». Тому, як не крути, а з бухгалтерською помилкою, радше за все, доведеться зіткнутися кожному бухгалтерові. Для того, щоб таке «зіткнення» обійшлося без наслідків і, відповідно, виправлення помилок пройшло легко і швидко, ми пропонуємо своєрідну покрокову інструкцію. Упевнені, що вона вам допоможе у вашій нелегкій бухгалтерській роботі.
  • Суттєвість помилок Інформація, наведена у фінансовій звітності, є достовірною, якщо вона не містить помилок, які можуть вплинути на рішення користувачів звітності. А якщо помилка несуттєва? Необхідно її виправляти? Давайте розбиратися.
  • «Виправлена» фінзвітність: чи потрібно подавати і куди? Виявили бухгалтерську помилку і виправили її у фінансовій звітності. Що робити з «виправленою» фінзвітністю? У якому випадку платник зобов’язаний її подавати? І куди?
  • Виправляємо помилки в декларації з прибутку Будь-яка помилка в прибутковій декларації має бути виправлена за механізмом, установленим податковим законодавством. Про різні «податковоприбуткові» помилки і про механізм їх виправлення і йтиметься в цій статті.
  • Виправляємося через УД З попереднього матеріалу ви вже зрозуміли, що помилки в декларації з податку на прибуток можуть бути виправлені декількома способами. Кожен платник самостійно робить вибір на користь одного з них. У цій статті поговоримо про порядок виправлення помилок через уточнюючу декларацію (УД). Проаналізуємо, які переваги і недоліки має цей спосіб.
  • Виправляємося в декларації з ВП З попередньої статті ви вже знаєте про один зі способів виправити помилки в декларації з податку на прибуток — через уточнюючу декларацію. У цій статті поговоримо про інший спосіб — у поточній декларації з податку на прибуток з додатком ВП.
  • Виправляємо від’ємне значення Помилки в «позитивній» декларації (коли об’єкт оподаткування в ряд. 04 зі знаком «+» як до, так і після виправлення) впливають на показники наступних звітів тільки в межах поточного року — за рахунок наростаючого підсумку. Тож у «річників» такі помилки на подальші звіти взагалі не впливають*. Зовсім інша річ, якщо помилка впливає на суму від’ємного об’єкта оподаткування. Такі помилки можуть торкнутися значно тривалішого періоду. Про їх виправлення поговоримо далі.
  • Виправляємо помилки поточного року Зі статті на с. 4 ви вже знаєте, що в бухгалтерському обліку помилки поточного року виправляють у періоді їх виявлення — помилковий період не коригують. А чи підлягає виправленню «прибуткова» декларація? І як такі виправлення перенести в наступні звіти поточного року? Про це ми розповімо далі.
  • «Збиткова» декларація з податку на прибуток: «що за?» або «що як?»... Типова ситуація: малодохідник побоюється подати «збиткову» декларацію з податку на прибуток (за рік), оскільки вважає, що це негайно накличе на нього позапланову податкову перевірку... Давайте поглянемо, чи дійсно подібна небезпека існує, і якщо так, то чи не могло так вийти, щоб випадкова — тобто абсолютно неумисна помилка — зіграла б такому платникові на руку, позбавивши його як від «мінусу» в декларації, так і від супутніх побоювань...
  • Наслідки помилки — «пропущена» звітність Ситуація така: у розрахунку доходу підприємства за 2016 рік виявлена помилка — занижений дохід (не відображена операція). Якщо її виправити, то дохід за 2016 рік перевищить 20 млн грн. Проте підприємство в декларації за 2016 рік, задекларувавши в рядку 01 дохід менше 20 млн грн., податок на прибуток визначило без коригування фінрезультату на різниці і квартальних декларацій у 2017 році не подавало. Як тепер бути? Як виправитися? Що нам загрожує, якщо нічого не виправляти?
  • Чекали акт, що «запізнився»? — готуйтеся до виправлення Постачальник «затримав» (несвоєчасно надав) документи на надані послуги. Тому ми їх провели в бухобліку не за датою фактичного отримання, а за датою отримання акта. Чи правильно ми вчинили? Чи, може, потрібно робити виправлення помилки?
  • Завищили дохід: чи можна прибрати різниці? У декларації за 2017 рік помилково завищили дохід (задекларували більше 20 млн грн., а він виявився менше цієї суми). Чи можна не лише виправити суму доходу, але і прибрати різниці, розраховані згідно з розд. III ПКУ?
  • Процентні різниці при виправленні оподатковуваного прибутку минулого року У сумі оподатковуваного прибутку за 2016 рік виявлена помилка. А у 2017 році були перерахування неприбутковим організаціям, що взяли участь у розрахунку різниць згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ. Чи потрібно виправляти ці різниці? Який порядок їх виправлення?
  • Перейшли на єдиний податок: чи можна уточнити «прибуткову» декларацію? Підприємство перейшло на єдиний податок. У декларації з податку на прибуток виявлена помилка. Чи можна її виправити і яким чином?
  • Помилка в перевіреному періоді: чи можна виправити? Виявили помилку в періоді, який уже перевірений податківцями. Чи можна її виправити? Що за це загрожує?
  • Уточненка в межах строків сплати: коли і скільки платити? Підприємство подало уточнюючу декларацію до закінчення граничних строків сплати податку за помилковий період. В які строки і яку суму податкових зобов’язань потрібно сплатити: помилкову чи уточнену?
  • Враховуємо «забуте» від’ємне значення У декларації за 2017 рік помилково не врахували від’ємне значення об’єкта оподаткування за 2016 рік. Чи можна врахувати його в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 1 квартал 2018 року? Чи потрібно уточнювати 2017 рік? Але тоді зміниться сума податку на прибуток — що робити з фінзвітністю (підприємство є суб’єктом малого підприємництва)?
  • Не подали «нульовий» РІ: які наслідки? Результат розрахунку податкових різниць за 2017 рік склав «0». Тому додаток РІ не заповнювали. Чи помилка це? Які можуть бути наслідки?
  • Подали «непотрібну» декларацію: чи можна відкликати? Підприємство помилково подало квартальну декларацію з податку на прибуток, хоча звітувати мало тільки за результатами року. Чи можна відкликати помилково подану декларацію і не платити задекларовані в ній податкові зобов’язання?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі