29.03.2018

Виплата та отримання дивідендів єдиноподатниками

У цій статті доповнимо наші знання про облік виплати та отримання дивідендів. Зокрема, розглянемо особливості таких операцій для платників єдиного податку. Розглянемо окремо, що означає для єдиноподатника виплата і отримання дивідендів.

Єдиноподатник — платник дивідендів

Очевидно, що виступати у ролі платників дивідендів можуть тільки юрособи-єдиноподатники (платники третьої і четвертої групи). Що їм робити, якщо вони прийняли рішення виплачувати дивіденди? Це залежить від того, хто є отримувачем дивідендів. Відтак, «єдиноподатковий» розд. XIV ПКУ відсилає юросіб-єдиноподатників, які виплачують дивіденди своїм засновникам, до правил оподаткування дивідендів, що їх встановлено відповідно розд. II і розд. IV ПКУ (п. 297.4 ПКУ).

Отримувач дивідендів — фізособа. Якщо ви виплачуєте дивіденди фізичній особі, то ви є для неї податковим агентом. Те, що ви працюєте на спрощеній системі, ніяк не впливає на ваш статус податкового агента (п.п. 170.5.2 ПКУ). Відтак, ви повинні утримати з виплати у вигляді дивідендів ПДФО та військовий збір.

Оскільки дивіденди нараховує єдиноподатник, такі дивіденди обкладатимуться ПДФО за ставкою 9 % (п.п. 167.5.4 ПКУ). У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ така виплата дивідендів відображається за кодом «109». Крім того, із суми дивідендів потрібно буде утримати військовий збір за ставкою 1,5 % (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про виплату дивідендів фізособам читайте на с. 16 сьогоднішнього номера.

«Дивідендний» авансовий внесок при виплаті дивідендів фізособам не сплачується (п.п. 57.11.3 ПКУ).

Отримувач дивідендів — юрособа. Що робити у тому випадку, коли ви виплачуєте дивіденди юридичній особі? Нехай вас це не дивує, але... нічого. Нічогісінько! Наразі єдиноподатник, який нараховує дивіденди на користь юросіб, звільнений від обов’язку нараховувати і сплачувати «дивідендний» авансовий внесок. Це новинка, яку приніс нам Закон № 2245, що вніс зміни до абзацу сьомого п.п. 57.11.2 ПКУ. Раніше «дивідендний» авансовий внесок сплачувався будь-яким платником дивідендів, незалежно від системи оподаткування, на якій він працює. Закон № 2245 зробив для єдиноподатників виняток. Тож

починаючи з 01.01.2018 р. юрособи-єдиноподатники (груп 3 та 4) — вільні від обов’язку сплачувати «дивідендний» авансовий внесок

Причому, як роз’яснюють фіскали, звільнення поширюється саме на виплату дивідендів після 01.01.2018 р. Навіть якщо такі дивіденди виплачуються за результатами фінансово-господарської діяльності за періоди до 01.01.2018 р., авансовий внесок все одно не нараховується (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 108.05, див. також лист ДФСУ від 06.03.2018 р. № 903/6/99-95-42-01-15/ІПК).

Подавати декларацію з податку на прибуток із додатком АВ (як це відбувалося раніше) єдиноподатникам наразі теж не потрібно.

Єдиноподатник — отримувач дивідендів

На відміну від платника, в ролі отримувача дивідендів можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Розглянемо, що означає отримати дивіденди для фіз- і юросіб, які працюють на єдиному податку.

Отримувач дивідендів — фізособа. Для ФОПа-єдиноподатника отримання дивідендів проходить повз «підприємницький» облік. Дивіденди — це пасивні доходи, які не уключаються до «єдиноподаткового» доходу підприємця-спрощенця (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Такі доходи у фізособи — отримувача дивідендів буде уключено до «цивільного» доходу і оподатковано за «цивільними» правилами. Тобто з таких дивідендів буде утримано ПДФО і військовий збір податковим агентом — платником дивідендів. Докладно про це читайте у спеціальній статті на с. 16 сьогоднішнього номера.

Отримувач дивідендів — юрособа. Для підприємства-єдиноподатника, яке отримує дивіденди, ситуація є не такою однозначною, як для підприємця. Це пов’язано з тим, що для юросіб-спрощенців існує спеціальна «єдиноподаткова» норма. Вона проголошує, що до «єдиноподаткового» доходу не включаються дивіденди, отримані юрособою-єдиноподатником від інших платників, які оподатковані в порядку, визначеному ПКУ (п.п. 10 п. 292.11 ПКУ).

Які дивіденди підпадають під визначення оподаткованих згідно з ПКУ? На думку фіскалів, тут ідеться про дивіденди, при нарахуванні яких емітент сплатив «дивідендний» авансовий внесок. Причому надфіскально виглядає уточнення, де йдеться про аванс не з суми перевищення, а з усієї суми дивідендів (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 08.04.2016 р. № 8481/10/26-15-12-04-18). Висновок доволі суперечливий, але якщо ви не готові сперечатися, то погодитесь, що

юрособа-єдиноподатник не уключає до свого доходу тільки ті дивіденди, які отримано від емітента — платника податку на прибуток, який сплатив авансовий внесок

В усіх інших випадках отримані дивіденди юрособа-єдиноподатник уключає до «єдиноподаткового» доходу на дату фактичного отримання коштів (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). Тобто якщо погодитися з фіскалами, це стосується дивідендів, отриманих від: (1) інших платників єдиного податку; (2) нерезидентів*; (3) інститутів спільного інвестування; (4) платників податку на прибуток, які «забули» нарахувати «дивідендний» авансовий внесок**.

* Навіть якщо нерезидент має підданство країни, з якою Україна підписала конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, від «єдиноподаткового» доходу це не звільнить. Адже дивіденди має бути оподатковано саме згідно з ПКУ. Ані оподаткування за національним законодавством країни нерезидента, ані оподаткування за міжнародними угодами України не підпадає під дію п.п. 10 п. 292.11 ПКУ.

** Фіскали у своїх усних роз’ясненнях доходять висновку, що такі дивіденди хоча і підлягають оподаткуванню, але по факту не оподатковані згідно з ПКУ (у зв’язку із тим, що емітент порушив вимоги п.п. 57.11.2 ПКУ).

Як бачите, «єдиноподаткове» оподаткування дивідендів — річ доволі проста. Переходимо більш детально до питання, про яке вже згадували у цій статті, — оподаткування дивідендів, які виплачуються фізособі.

висновки

  • Юрособи-єдиноподатники з 01.01.2018 р. звільнені від обов’язку сплачувати «дивідендний» авансовий внесок.
  • Дивіденди, отримані фізособою-єдиноподатником, уключаються до її «цивільного» доходу, а не до «підприємницького».
  • Підприємство-єдиноподатник, яке отримує дивіденди, може не уключати їх до свого доходу, тільки якщо вони оподатковані згідно з ПКУ в емітента.