№26

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2018/№ 26 Інші номери журналу ›
  • Фізособа внесла авто до СК? Плати ПДВ! Лист ДФСУ від 19.02.2018 р. № 668/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Дивіденди в обліку платника Слово «дивіденди» походить від латинського слова dividendum і означає «те, що підлягає поділу». Якщо говорити про дивіденди як економічну категорію, то дивіденди — це не що інше, як «розподілена» частина прибутку підприємства, та частина, яку отримує засновник. Але що означає для обліку підприємства виплата дивідендів? Саме про це поговоримо зараз у вступній статті сьогоднішнього номера!
  • Отримайте — розпишіться: облік дивідендів в одержувача Якщо є підприємства, які виплачують дивіденди, отже, є й ті, хто їх отримує. Наша стаття для тих щасливчиків, які одного разу з розумом вклали вільні кошти і зараз отримують дивіденди від своїх інвестицій. У ній ми розповімо, як нараховані дивіденди показати в бухобліку, а також з’ясуємо, як отримання дивідендів впливає на облік податковий.
  • Реінвестиція дивідендів та її облік Зазвичай дивіденди, отримані від свого підприємства, засновник використовує «собі на втіху». Однак можливий також випадок, коли отримувач дивідендів хоче «капіталізувати» їх, спрямувавши на збільшення статутного капіталу. Тобто реінвестувати дивіденди. У цій статті поговоримо про те, як обліковуватиметься така операція.
  • Виплата та отримання дивідендів єдиноподатниками У цій статті доповнимо наші знання про облік виплати та отримання дивідендів. Зокрема, розглянемо особливості таких операцій для платників єдиного податку. Розглянемо окремо, що означає для єдиноподатника виплата і отримання дивідендів.
  • Нараховуємо дивіденди засновникам-фізособам Дуже давно, а може й зовсім нещодавно вирішила одна (дві/три/чотири/п’ять...) людина створити підприємство. Навіщо? Щоб і самій мати джерело доходу, й іншим (найманим працівникам) надати можливості заробити. Працівники старанно працюють на благо підприємства і щомісячно отримують заробітну плату. А що ж наш «творець»? Він терпляче чекає... дивідендів. І ось рік минув, рішення про розподіл прибутку і виплату дивідендів прийняте й оформлене протоколом. Більше того, вже навіть виданий наказ про виплату дивідендів! Але перш ніж засновник отримає їх на руки, бухгалтер повинен визначитися з оподаткуванням цих виплат. Йому на допомогу наша стаття.
  • Держдивіденди та їх особливості Бути під «ковпаком» у держави — це завжди не дуже приємно. Надто, коли йдеться про контроль держави над фінансовими ресурсами — «кров’ю» будь-якого підприємства. Але нічого не вдієш: якщо існують підприємства з державною власністю і вони мають прибуток, вони повинні платити так звані державні дивіденди своєму специфічному «господарю». Про ці дивіденди ми зараз і поговоримо!
  • Позовна давність за неоплаченими дивідендами: рахуємо і застосовуємо Не сумніваємося, що кожному учасникові або акціонерові товариства мариться, що він регулярно отримуватиме дивіденди від свого підприємства. Але реальність не завжди така райдужна, як нам би того хотілося. Наприклад, дивіденди нарахували, але не виплатили. Причини можуть бути різними. Але йдеться зараз не про них. Наших читачів більше цікавить строк позовної давності за такими виплатами. А також те, як обліковувати вже «прострочені» дивіденди. Ну що ж, запитували? Відповідаємо.
  • Куди йдуть дивіденди померлого (ліквідованого) учасника товариства? Ніщо не вічне в цьому світі. На жаль, і людина, і деякі її дітища рано чи пізно припиняють своє існування. Проте життя триває! Те, що залишається після померлого (а якщо йдеться про юрособу, то ліквідовуваного), хтось, та отримає. У цій статті розберемося з тим, до кого переходить право на отримання дивідендів, що належать учасникові, який помер (ліквідований). І чи переходить воно в принципі. Звичайно ж, не забудемо і про облікові тонкощі.
  • Дивіденди на неоплачену частку: платити чи не платити? У житті всяке буває. Ось і трапляються іноді казуси. Учасники (акціонери) створили товариство, а потім хтось із них не вніс свою частку до статутного капіталу. Та згодом про це забув. Але отримувати дивіденди хочеться всім. Тут-то і виникає запитання: чи можна виплачувати дивіденди учасникові (акціонерові), що не вніс свій внесок до статутного капіталу товариства? Відповідь знайдете в цій статті.
  • Як виплачуватимуться дивіденди ТОВ у найближчому майбутньому? Президент днями підписав Закон про ТОВ. Звичайно, ми не могли обійти його стороною. У цій статті розповімо вам, як зміниться «дивідендна тема» в ТОВ з набранням чинності такою новинкою.
  • Дивіденди за період до внесення СК ТОВ Один із наших читачів поставив нам вельми цікаве запитання. Підприємство (ТОВ) зареєстроване в 1992 році, але статутний капітал фактично сформований тільки у 2011-му. Чи можна зараз виплатити дивіденди учасникам за рахунок розподілу прибутку, отриманого за періоди до моменту формування статутного капіталу в повному обсязі? Із задоволенням відповідаємо.
  • Чи відраховувати аліменти з дивідендів? Я — учасник ТОВ і отримую дивіденди. Цього року мені потрібно виплачувати аліменти на дитину у певній частці від доходу за рішенням суду. Чи відраховуватимуться аліменти з дивідендів?
  • Дивіденди частинами Приводом для написання цієї статті стала ось така цікава ситуація з листа нашого читача. Підприємство (ТОВ) за підсумками 2017 року отримало прибуток. Фізособи-засновники планують направити 80 % від прибутку на виплату дивідендів. Проте виплатити всю суму дивідендів одноразово підприємству буде фінансово важко. Чи можна виплачувати дивіденди частинами?
  • Учасник ТОВ продав частину своєї частки: як розподілити дивіденди? У ТОВ був один учасник. У липні він продав 25 % своєї частки. Тепер у нас 2 учасники з частками 75 і 25 %. Як платити дивіденди за 2017 рік? Новий учасник отримає 25 % прибутку за весь 2017 рік, незважаючи на те, що він з’явився тільки в липні?
  • «Вихідна» виплата учаснику — дивіденди?! Учасник — фізична особа вийшов зі складу товариства з обмеженою відповідальністю. У зв’язку із цим йому виплачують частину чистого прибутку. Чи є така виплата дивідендами?
  • «Древні» дивіденди У березні 2018 року засновники-фізособи прийняли рішення про розподіл прибутку ТОВ та виплату дивідендів за 2013 — 2017 роки. За якою ставкою утримувати ПДФО з дивідендів, нарахованих за цей період і чи потрібно платити ВЗ?
  • Дивіденди-дивіденди, аж раптом... збитки Підприємство виплачувало дивіденди щоквартально. За підсумками І кварталу, півріччя і трьох кварталів підприємство мало прибуток. За підсумками року підприємство отримало збиток. Які дії підприємства у такій ситуації?
  • Дивіденди-2017 в інвалюті: можна, якщо обережно Один із засновників підприємства — юридична особа — нерезидент. Чи можемо ми виплатити суму дивідендів, що належить йому за 2017 рік, в іноземній валюті?
  • Місце «дивідендного» авансу у фінзвітності єдиноподатника Підприємство — платник єдиного податку в листопаді 2017 року виплатило своєму засновникові дивіденди за підсумками роботи за три квартали 2017 року. Чи потрібно було суму авансового внеску з прибутку, сплаченого при виплаті дивідендів, зазначати в рядку 2300 Звіту про фінансові результати за формою № 2-мс?
  • Дивіденди готівкою Серед засновників підприємства є фізичні та юридичні особи. Чи можна виплатити нараховані їм дивіденди готівкою?
  • Взаємозалік за участю заборгованості за дивідендами Підприємство (ТОВ) має грошову заборгованість перед своїм засновником — юридичною особою з виплати дивідендів. Одночасно за засновником значиться заборгованість перед нашим підприємством за поставлені йому товари. Чи можемо ми в цьому випадку провести зарахування цих заборгованостей? Як така операція вплине на бухгалтерський та податковий облік нашого підприємства?
  • Коротко про виплату й отримання дивідендів
  • Календар бухгалтера на квітень 2018 року
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі