29.03.2018

«Древні» дивіденди

У березні 2018 року засновники-фізособи прийняли рішення про розподіл прибутку ТОВ та виплату дивідендів за 2013 — 2017 роки. За якою ставкою утримувати ПДФО з дивідендів, нарахованих за цей період і чи потрібно платити ВЗ?

Відповідь на це запитання доволі проста: дивіденди, незалежно від виду, до якого вони віднесені, остаточно обкладають ПДФО при нарахуванні. Це прямо вказано в п.п. 170.5.4 ПКУ. Так само чинимо і в ситуації з ВЗ. Отже, у випадку з дивідендами для податкового агента неважливо, прибуток якого року розподіляється (тобто за який рік виплачуються дивіденди) і які правила оподаткування тоді діяли. Для цілей обкладення ПДФО і ВЗ керуємося нормами ПКУ, що діють на момент нарахування!

Сьогодні звичайні дивіденди обкладають ПДФО за ставкою 5 %, якщо їх нараховує платник податку на прибуток, або за ставкою 9 %, якщо нараховує єдиноподатник*.

* Детальніше про оподаткування дивідендів див. на с. 16.

Також дивіденди є об’єктом обкладення ВЗ.

Тому зі звичайних дивідендів за 2013 — 2017 роки підприємство зобов’язане буде утримати ПДФО за ставками, що діють у 2018 році (див. вище), а також ВЗ (навіть незважаючи на те, що до 2015 року ВЗ із дивідендів не утримувався).