29.03.2018

Дивіденди готівкою

Серед засновників підприємства є фізичні та юридичні особи. Чи можна виплатити нараховані їм дивіденди готівкою?

Відповідь залежить від організаційно-правової форми підприємства. Якщо йдеться про акціонерне товариство, виплачувати дивіденди готівкою ризиковано. Адже для таких підприємств виплата дивідендів безпосередньо акціонерам (тобто без застосування депозитарної системи) передбачається тільки двома способами:

1) на банківський рахунок акціонера;

2) поштовим переказом.

Такі правила виплати дивідендів для акціонерних товариств встановлено п. 3 розд. ІІ Порядку виплати акціонерним товариством дивідендів, затвердженого рішенням Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку від 12.04.2016 р. № 391.

Тому радимо акціонерним товариствам не виплачувати дивіденди готівкою. Щодо підприємств інших організаційно-правових форм (наприклад, ТОВ), то їх чинне законодавство не обмежує у формах виплати дивідендів. Тож вони можуть обрати як безготівкову, так і готівкову форми виплати дивідендів.

Єдине, що слід пам’ятати таким підприємствам — виплачувати дивіденди готівкою можна лише в межах «готівкових» обмежень, установлених чинним законодавством. Такі обмеження наразі встановлено розд. ІІ Положення № 148 у вигляді граничних сум готівкових розрахунків за день. Виходячи із п. 6 Положення № 148 підприємство може виплачувати дивіденди готівкою в таких сумах:

1) якщо дивіденди виплачуються юридичній особі — до 10000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами;

2) якщо дивіденди виплачуються фізичній особі — до 50000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.

Про те, що «готівкові» обмеження поширюються на виплату дивідендів, говорили також фіскали у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 109.13.

Зверніть увагу: якщо фізособа — отримувач дивідендів зареєстрована як підприємець, фіскали можуть наполягати, що для неї застосовується не 50-тисячне, а 10-тисячне обмеження. Про це свідчить консультація із БЗ, підкатегорія 109.13, стосовно осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

У зазначеній консультації фіскали, аби визначити, яке з «готівкових» обмежень застосовувати до незалежного професіонала, надають значення тому, чи зареєстровано його як ФОП. Хоча, на наш погляд, не має значення, зареєстрована фізособа — отримувач дивідендів як ФОП чи ні. Адже в операції з отримання дивідендів вона в будь-якому разі виступає як цивільна особа, а не як підприємець. Відтак, на неї може поширюватися тільки 50-тисячне обмеження.

І не забувайте: якщо ви перевищите граничні суми готівкових розрахунків, на вас чекатиме адмінштраф згідно зі ст. 16315 КУпАП. А це від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400 грн.) за перше порушення і від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.) за повторне порушення протягом року.