07.05.2018

У касі немає понадліміту? Забудьте цей день…

Залишки в касі: на початок понеділка — 1200 грн.; на кінець понеділка та початок вівторка — 400 грн. (інкасовано 800 грн.); на кінець вівторка — 5000 грн. Якщо ліміт каси — 3000 грн., чи достатньо буде інкасувати в середу 2000 грн., чи нас можуть покарати за неінкасовані з понеділка 400 грн.?

Мабуть, вас збентежили слова — «в день її надходження» з п. 54 Положення № 148*. Тобто ви побоюєтеся, що цей пункт поширюється лише на ту готівку, яка надійшла виключно протягом конкретного дня. Але не на ту, яка зависла в касі підприємства як така, що не потрапляла в попередні дні в «понадліміт» і на підставі п. 49 Положення № 148 виявилася незданою (неінкасованою) раніше?

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Нагадаємо, що згідно з п. 54 Положення № 148, якщо понадлімітна частина залишку каси (показаного в касовій книзі як «Залишок на кінець дня») здається до банку (інкасується) або видається з каси для використання підприємством наступного робочого дня (далі — «йде» з каси), то

така готівка не вважається понадлімітною

І при цьому немає порушення ліміту каси і немає підстав для двократного штрафу згідно з абзацом другим ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Побоювання ваші марні. Адже «гроші не пахнуть»… тим днем, коли вони фактично надійшли до каси. ☺ Тобто окрема «щаслива» купюра або монета може залишатися в касі довгий час, випадковим чином уникаючи «виходу» з каси (оскільки залишок у межах ліміту каси згідно з п. 49 Положення № 148 дозволено в касі залишати).

Скажемо прямо: не хвилюйтеся з приводу тих слів — вони довгі роки красувалися ще в п. 5.9 старого Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, і ніхто не вимагав позначати купюри/монети конкретними датами їх надходження до каси підприємства… Просто в тому старому Положенні був приклад розрахунку понадлімітних залишків готівки в касі (п. 7.23), в якому, крім показника залишку готівки на кінець дня (причому — без ідентифікації за днями надходження), для порівняння з показником ліміту каси нічого іншого не вимагалося. І хоча в Положенні № 148 аналогічного прикладу немає, усе залишилося як і раніше.

Так, якщо, скажімо, на кінець вівторка залишок перевищував встановлений ліміт каси, а у середу той понадлімітний «вершок» із каси «пішов», то порушення немає. Це саме стосується понадлімітних «вершків» суботи і неділі (якщо підприємство в ці дні працювало, а банки/інкасатори — ні), якщо тільки понадлімітний недільний «вершок» із каси «пішов» у понеділок. При цьому йдеться не про суми надходжень конкретних днів, а про підсумкові суми залишків на кінець конкретних днів. Головне, щоб понадлімітний «вершок» такої суми залишку «пішов» би чітко наступного (операційного) дня. Отже, вам слід було інкасувати («вивести») в середу не менше 2000 грн.

Нагадуємо: якщо підприємство виплачує заробітну плату з готівкової виручки через касу, то протягом трьох робочих днів зі встановленої (наказом) дати таких виплат відповідні суми (підтверджені переданими до каси відомостями) згідно з п. 18 Положення № 148 можуть безкарно залишатися в касі понад установлений ліміт. Інакше кажучи, такі суми під час перевірки дотримання ліміту каси до уваги не беруться. ☺